Välkommen!

En blogg om livets sorger, bekymmer och förtretligheter.

fredag 19 november 2010

Vad hjälper fyra miljarder?


Under rubriken "Nyheter" kunde vi i går läsa att sex av tio demensboenden vanvårdar sina patienter. Vari ligger nyheten? I min generation har i princip alla minst en släkting på någon form av särskilt boende. Ingen, verkligen inte en enda person, har några positiva erfarenheter av äldrevården. Och vänkretsen är spridd över landet, så detta är inget specifikt för Stockholm.

Man blir minst sagt förbannad när personalen (och Kommunal) säger att bara de fick mer pengar skulle allt lösa sig (dagens DN). Möjligen skulle det hjälpa till en viss del. Äldrevården idag har mycket gemensamt med gamla tiders fattigvårdsauktioner. Den som kräver minst betalt får ta hand om hjonen. Men det är inte hela sanningen.

Så länge äldrevården främst är organiserad för att passa de anställda, förblir problemen olösta. Visst, om man har mer än två personal under natten (som inleds klockan 19) kanske de gamla kan slippa sitta i pyjamas i fyra - fem timmar innan läggdags. Eller slippa ta sömntablett och stoppas i säng klockan 20. Men med den attityd som råder på alla de äldreboenden jag kommit i kontakt med under åren, är bristen på pengar det lilla problemet. Om nu hela personalen alltid måste fika samtidigt och struntar i om någon larmar, vilken skillnad gör fyra extra miljarder då? Om de anställda har inställningen "suck, nu är jag äntligen färdig med all matning" eller "vi rullar ut dom på gården så vi får käka lunch i fred" eller "vafaan han duschade ju igår och nu har han pinkat på sig, han får skylla sig själv" eller "du måste trycka på larmet när du vill ha hjälp, vi kan faktiskt inte komma bara för att du ropar", hur stor nytta gör då fyra extra miljarder?

Medicin som delas ut när det passar schemat, inte när de gamla behöver den. Mat som är lätt att hålla varm, utan en tanke på om den passar en gammal människa med sväljsvårigheter. Sängar som är omöjliga att sova i, men lätta att bädda. Och så vidare.
I oändlighet.
Amen.

Om äldreomsorgen gjorde en regelrätt processkartläggning och på affärsmässigt manér såg sin verksamhet ur ett kundperspektiv, skulle man komma en bra bit på väg mot en bättre vård. Vad är det gamla människor behöver och vill ha? Man behöver inte vara kärnfysiker för att lista ut det. Faktiskt.

Det finns en och annan riktig pärla även i äldrevården. Dessvärre - och det framgick ju tydligt av Socialstyrelsens gryningsräd - hör de till undantagen. Ett jobb inom äldrevården står längst ner på önskelistan hos de flesta, på ungefär samma bottenplacering som MacDonalds och telefonförsäljarjobb. Den låga statusen gör att i princip vem som helst kan få jobb. Det krävs ingen utbildning, inga betyg och ingen motivation. Arbetssökande ser ett jobb i äldreomsorgen som ett sista alternativ. Så länge statusen är så låg, hjälper inga miljarder i världen. Tycker man inte jobbet är kul, utvecklande och stimulerande gör man ett dåligt jobb. Inget konstigt med det. Men det är förfärligt när det är gamla människor i stort behov av hjälp som får ta smällen. De som verkligen förtjänar god omvårdnad efter ett långt och slitsamt liv är faktiskt mer värda än att bli behandlade som ett nödvändigt ont för att de anställda ska få ihop sin lön.

3 kommentarer:

  1. Har en bekant som jobbar inom äldrevården, dom 2 som jobbar under natten har fått order om att dom skall skura köket under natten, eftersom de äldre ändå sover... vet att dom har larm i stort sett hela nätterna... men bättre att dom städar, än att ta in personal som sköter städningen, allt för att spara pengar. Skandal tycker jag.

    //Monica C

    SvaraRadera
  2. Håller med, det är inte klokt vilka märkliga prioriteringar som görs! Tror de äldre föredrar någon som läser tidningen, bakar en kaka eller bara håller dem i handen när det är som jobbigast hellre än att äta i ett kliniskt rent kök... Och vissa saker SKA man bara inte få spara in på!

    SvaraRadera
  3. Kan inte förstå att vård och hjälp till gamla kan göras på ett sätt som är värdigt,hela tiden ska personalen rusa omkring och tala om vad som inte hinns med istället för att fokusera på människan som behöver hjälp,men så länge inte intresset finns för den gamla så blir vården ej bra.

    SvaraRadera

Bloggintresserade

Om mig

Mitt foto
Frilansare med ett förflutet inom marknadsföring och information. Skriver yrkesmässigt mest om hundar, men vädrar gärna mina åsikter om aktuella händelser i bloggform.