Välkommen!

En blogg om livets sorger, bekymmer och förtretligheter.

lördag 4 maj 2013

Är alla från Närke?

Cirkulerar på Facebook. Hög igenkänningsfaktor...


Trakten kring Örebro brukar allmänt omnämnas som gnällbältet. Dialekten låter gnällig. Det har gjort att örebroare generellt betraktas som gnälliga.
Varför är du sur?
Vädret!
Men solen skiner ju!
Ja, nu ja…
Och så vidare.

Dagens Nyheters insändarsida är en plats där läsarna kan få gnälla av sig. Det normala har tidigare varit att texterna handlar om sådant som folk kan knyta an till, kanske känna igen sig, hålla med om eller bli upprörda över (ungefär som min blogg, haha). Den senaste tiden har tidningen dock berett plats för människor som vill odla sin hybris. Man få berätta om sig själv och sin egen förträfflighet inför flera hundratusen läsare. Häromdagen var det en sjuksköterska som berättade om hur oerhört hemskt hon hade det på sin arbetsplats. I dag är det en lärare som gnäller över hur mycket hon måste jobba. Stackars hon. Tre av åtta lediga sommarveckor har hon fått arbeta in under resten av året. Fem veckor är semester. Men alla har väl i jisse namn fem veckors semester nuförtiden? Inte ens kommunal- och statsanställda har kvar alla sina extraveckor? Väl? Läraren glömde att berätta hur hon tjänade ihop till jullov, sportlov, höstlov och påsklov…
Är det inne att gnälla över sitt yrkesval? Och det är väl inte helt omöjligt att byta om man är så himla missnöjd?
Jag tvivlar inte ett ögonblick på att det är skitjobbigt att vara lärare. Jag tvivlar inte heller på att det kan vara stressigt att jobba på sjukhus. Men med det allt hårdare arbetsklimatet har tempot skruvats upp för i princip alla. Antalet övertidstimmar slår rekord och sjukskrivningar på grund av stress ökar. Om man i stället anställde mer folk och inte tillät övertidsarbete skulle det förmodligen bli lite mer balanserat. Men det är väl en alldeles för enkel lösning.

Vänsterpartiet vill att fler ska cykla i Stockholm, skriver de på debattsidan i DN. Fler cykelparkeringar, mer hojar att hyra och lättare att ta med sig cykeln på bussen. Huppa-huppa stopp och belägg. Ska man trängas med cyklar nu också bland alla barnvagnar? Va? Det är tur man är hyfsat vig annars skulle man få åka till ändhållplatsen. Eller passa på när barnvagnskaravanerna lämnar bussen. Noooo noooo, inte cyklar OCKSÅ. Om alla cyklister kunde trafikreglerna skulle det inte vara några större problem, men de far omkring som uppretade getingar. Hursomhelst och varsomhelst. Och dessutom utan någon som helst hänsyn till sin omgivning. Livsfarligt. Faktiskt.

Vår tidning har också skrivit många artiklar om tiggare från bl a Rumänien och hur synd det är om dem. Det är det säkert, men jag kan ändå inte låta bli att känna obehag när jag blir förföljd av någon som går och skramlar med en mugg. DN har också berättat om mannen som kom till Sverige för några år sedan och inte har hittat vare sig jobb eller bostad. Efter artikeln dråsade det in massvis av erbjudanden om både det ena och det andra. Jag hoppas tidningen tar vara på dessa erbjudanden och lämnar vidare till andra behövande. Kön av bostads- och arbetslösa är tämligen lång här i stan.

Fotbolls-Sverige visade sig från sin bästa sida efter beskedet att AIKs målvakt hastigt avlidit, bara 32 år gammal. Särskilt tragiskt som han lämnar efter sig två små döttrar och en gravid hustru. Stackars, stackars hans familj. Men, mitt i det tunga får man lite hopp om mänskligheten när man ser spelare och fans från andra lag hedra Turina med en tyst minut. Man hoppas alltid att tragedier ska få människor att tänka om. Att inse hur skört livet är. Att fatta att man måste vara rädd om allt och alla man sätter värde på. Tyvärr brukar den insikten gå över alldeles för snabbt. Det är bara att läsa om AIKs huliganer i tidningen. Knarkare, kriminella och vanliga (nåja) familjefäder som portats från idrottsarenorna eftersom de bara ställer till jävelskap. Får inte ihop ekvationen fotboll+slagsmål=söndagsnöje. Men jag är å andra sidan inte särskilt slängd i matte.
Men gnälla kan jag. Trots att jag knappt varit i Örebro alls. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Om mig

Mitt foto
Frilansare med ett förflutet inom marknadsföring och information. Skriver yrkesmässigt mest om hundar, men vädrar gärna mina åsikter om aktuella händelser i bloggform.