Välkommen!

En blogg om livets sorger, bekymmer och förtretligheter.

torsdag 2 december 2010

Dum och dummare


Nu har DO meddelat sitt beslut. Trots skolans förbud att ha kläder som täcker ansiktet, får nu kvinnan som anmälde skolan för diskriminering rätt att bära sin niqab. I och för sig har hon redan avslutat sin utbildning och därmed bevisat att det gick att gå i skolan med ansiktet täckt, men jag funderar över vilka signaler detta skickar ut.

Skolan ska vara fri från religiösa inslag. Detta ska vägas samman med religionsfriheten. Man får inte sjunga psalmer eller läsa en kristen bön på skolavslutningen, man får inte sjunga ”Ja må hon leva” för det strider mot Jehovas vittnens tro och man får inte fira advent eller påsk eller jul annat än om man utelämnar allt i dessa högtider som har med kyrkan att göra. Det ska serveras skolmat som passar alla smaker, religioner och övertygelser.
Allas särart ska hyllas och ingens ska framhävas.
Det svenska lagomsamhället har i viss mån urartat.

Niqab väcker starka känslor men borde egentligen inte vara ett megaproblem eftersom mycket få kvinnor bär dessa heltäckande klädesplagg. Men det är när bäraren använder sin klädsel som provokation som den väcker protester.
De flesta av oss har knappast ont av att somaliska kvinnor går och handlar, täckta från topp till tå. Men att kräva att få bära detta plagg överallt och i alla sammanhang är inget annat än provokation och spär på fördomarna.
Ungefär som när läderbögarna går i Pride-paraden endast iklädda chaps. Att visa rumpan ger garanterat ingen respekt för hbt-rörelsen...

En stilla undran. I skolans ordningsregler står att ingen får täcka sitt ansikte. Samma sak gäller dem som går i demonstrationståg. I konsekvensens namn borde det då vara så att samma undantag gäller demonstrationer? Vad händer om kvinnan i det aktuella fallet samlar sina medsystrar och demonstrerar för att få använda sina niqab? Intressant tanke.

Och faktiskt hör utbildningen ihop med vad framtida arbetsgivare har för åsikter om plagget, något DO inte lägger sig i, säger hon.
Ska vi bekosta en utbildning i ett yrke som den studerande inte kommer att kunna försörja sig på?

Dumt och fegt beslut.


Morgontidningen heter Dagens Nyheter. På förstasidan avslöjas att politiker låter sig styras. Nyhet? Hur dum får man bli? Var det någon som på fullt allvar trodde att de skrev sina motioner och yttranden själva?


Dummast av alla, förmodligen kandidat till Årets Dumskalle, är den projektör som skickade ut fyra 40-meters långtradare med delar till ett vindkraftverk på Barnens Ö. Hela kolonnen sitter fast i en 90 graders kurva på den smala vägen. Kurvan syns tydligt på varenda karta. Och om nu projektören inte kan läsa kartan borde avståndet mellan varningsbilen och lastbilarna varit såpass stort att varningsbilen hunnit få stopp på transporten.
Tänkte inte på det.
Följer dramat med stor spänning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Om mig

Mitt foto
Frilansare med ett förflutet inom marknadsföring och information. Skriver yrkesmässigt mest om hundar, men vädrar gärna mina åsikter om aktuella händelser i bloggform.