Välkommen!

En blogg om livets sorger, bekymmer och förtretligheter.

söndag 19 december 2010

Alla får kvarsittning


I morse var det nära blodstörtning.
Över ett helt uppslag skrev tidningen om kamphundar.
Den som skrev artikeln har uppenbarligen inte en enda aning om vad en kamphund är. Det är rätt vanligt i journalistkåren att inte veta det. Likadant med den så kallade allmänheten. Politikerna i (kd) har definitivt inte en susning.

Värst är ändå när ett kommunalt bostadsbolag som Väsbyhem med absolut största slarvighet använder begreppet i sina hyresavtal.
Alla som ska hyra bostad hos Väsbyhem måste lova att "inte vid något tillfälle hålla kamphund". Jag frågade Väsbyhem vad dom klassar som kamphund och fick svaret att det är "alla som nämns i kennelklubbens kamphundslexikon".

Jag förstår mycket väl skälet till att publicera detta kamphundslexikon och tanken var säkert god. Problemet är att ingen orkar läsa hela texten utan går direkt på uppräkningen av raser. Därför är det fortfarande ingen, i princip, som vet vad en kamphund egentligen är.

"I ordet kamphund kan man innefatta alla de olika hundtyper och hundraser som över hela världen och i alla tider har använts till olika slags kamper, som till exempel hund- björn- och tjurhetsningar."

Det gemene man oftast menar är "en sån där pitbulltyp", alltså en hund som ser ut som en amstaff eller pitbull och som dessutom gör utfall och bits.
Det finns en massa hundar med stor kamplust och man kan träna i princip vilken som helst till att attackera.
Det finns också ett antal vakthundar som man inte skulle vilja mucka med, men som för den skull inte är kamphundar. De finns heller inte med i alla rasförbudslistor som brukar publiceras. Ovtjarka, till exempel. Eller cane corso. Eller golden retriever. Den sistnämnda var, sist jag kollade, den hundras som står för flest bitskador i statistiken...

Åter till Väsbyhem. Eftersom såväl "blandras" som "doggar" nämns i kamphundslexikonet borde även dessa vara förbjudna. På min fråga svarade bolaget att "nä, så menar vi inte" utan att egentligen kunna precisera vad man menar.
Sen fortsätter dom med "Vi avstår från att göra bedömningar av enskild hund/ägare".
Supereffektivt. Lika bra som när hela klassen fick kvarsittning för att majjen inte orkade ta itu med skolans buse.

Man tar sig för pannan.
Och blir så himla trött på medierna som skrämmer upp läsarna. Visst, det har hänt ett antal hemska olyckor där hundar bitit och värre verkar det bli. Men det är liksom i andra änden av kopplet problemen sitter. Bits hunden vet man att man har gjort något galet. Tänk om man i stället kunde prata om hundar med oönskat beteende. Man skulle kunna få till en mer sansad debatt då.
Och det finns redan lagstiftning som skulle fungera alldeles utmärkt om den bara tillämpades. Hundar som bits har dock inte högsta prioritet hos polisen.

Väsbyhem skulle kunna använda hyreslagen (Jordabalken 12 kap) för att vräka den som inte sköter sitt hundägande. Men det är klart, då skulle nån behöva anstränga sig. Enklare att förbjuda några raser lite godtyckligt. Undrar vad dom gör om en pudel skulle hugga en granne. Varför inte förbjuda alla hundar? Det vore faktiskt lättare att förstå, för alla.

Jag var på hundmässan idag. Blev slickad i ansiktet av både franska bulldoggar, amstaffar och bullterrier. Alla räknas enligt Väsbyhem som kamphundar och är förbjudna. Det är sällan en vanlig familjehund som biter andra sönder och samman. Och bara för att några rötägg skrämmer skiten ur sin omgivning ska alla seriösa uppfödare och ägare straffas.

Med rasförbud kommer man inte åt de dåliga hundägarna och problemen som ofta finns i områden med hög kriminalitet. Ägnar man sig åt stölder, våldsbrott och skadegörelse struntar man med största sannolikhet i att man har en hund av en förbjuden ras. Det kanske till och med skulle höja statusen på både ägaren och hunden i de här kretsarna.

KD tycker att man kan jämställa kamphundar med knivar. Jovisst, det har ju funkat. Det finns mängder av illegala vapen i samhället. Trots en lag som förbjuder dem.

Av drygt 2000 anmälda bitskador stod så kallade kamphundar för drygt 100. Det innebär att 95% av alla skador orsakas av hundar av andra raser. Hur effektivt blir ett rasförbud ur det perspektivet?

En farlig hund är en farlig hund, oavsett ras eller blandning.
Och absolut farligast är den som håller i kopplet.
Haja.

Det blev mycket skrivet idag.
Men jag blev så himla förbannad.
På riktigt förbannad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Om mig

Mitt foto
Frilansare med ett förflutet inom marknadsföring och information. Skriver yrkesmässigt mest om hundar, men vädrar gärna mina åsikter om aktuella händelser i bloggform.