Välkommen!

En blogg om livets sorger, bekymmer och förtretligheter.

onsdag 16 februari 2011

En sjuk försäkring


Det skrivs mycket om sjukpenning och att vi alla ska betrakta den som en försäkring. Jag ser vissa problem med det. En inte ovanlig uppfattning är att man får 80% av sin lön om man blir sjuk.
Jodå, det stämmer för alla som inte tjänar mer än 26.750 kronor. Den maximala sjukpenningen är 21.400 kronor i månaden. Brutto. Alla jag känner tjänar mer än så. Mer än hälften av svenska folket tjänar mer än så.
Tänk om andra försäkringar skulle fungera på samma sätt?
Man har en villa i Stockholm som är värd 6 miljoner. Den brinner ner till grunden och försäkringsbolaget säger att medelvillan i Sverige kostar 2,2 mille så du får 80% av det.
Eller om man har en ny fin bil som kostat sisådär 350.000. Den blir stulen och försäkringsbolaget säger att snittpriset för en bil är 140.000 så du får 80% av det.
Och så vidare.
Vadå sjukförsäkring?
Sjuk försäkring.

Förmodligen är jag extra grinig på Försäkringskassan i dag efter att ha väntat i fyra timmar på en handläggare som bett om ett telefonmöte. Hon skulle ringa klockan tio. Jag har lämnat två meddelanden. Hon har fortfarande inte ringt...

Att svenska språket håller på att förflackas är ingen nyhet. Bland det fulaste jag vet är alla "upp" som läggs in både här och där. Det är lika vanligt som alla uteblivna "att".
Rubrik i DN i dag: "Så skulle maktparet splittras upp". Vadå upp?
Och "möta upp" - det betyder infinna sig. Man kan inte "möta upp" någon vid tåget.
Eller starta upp. Svengelska. Usch.
Sämst i den kategorin är texten i gatan vid Dramaten. "Titta upp" står det vid övergångsställena. Hjälp.

På DN är man sur på stadsministern som öppnade (inte "öppnade upp") moteld på regeringens hemsida. Nytt spännande grepp i kommunikationen. Det tyckte inte (v) som har anmält Reinfeldt till KU för att ha använt hemsidan "som propagandamegafon". DNs chefredaktör säger att Reinfeldts pressekreterare har ringt och hotat henne, medan pressekreteraren säger att något samtal aldrig har ägt rum. Så där håller dom på. Milda makter.

Hundratals barn kontaktar Bris varje dag. Expressen rapporterar om misshandel, kränkningar och mobbning. Man hoppas att de som tar emot samtalen har god träning i att skilja på verkliga problem och trotsiga barn. Barn i min närmaste omgivning har påstått att föräldrarna både knuffas och tänker mörda dem, utan någon sanning i anklagelserna. Och när det är Expressen får man ta larmrapporter med en nypa salt. Minst.

Sex av tio svenskar kastar mat i onödan. De kollar "bäst-före-datum" och slänger allt som har passerat angiven dag. Utan att kolla om maten är ätbar eller inte! Men alltså, om man inte får lära sig sånt hemma borde det väl ingå i hemkunskaps-undervisningen (eller vad det heter nuförtiden)? Jag visste knappt att konserver var datummärkta. Inte mjöl heller. Man lär sig något nytt varje dag.

Apropå passera bäst-före-datum. Berlusconi påstår i förhör att den rumänska flickan han myglade ut från häktet är släkt med Mubarak. Har nån kollat med honom?

Dagens usch: Aftonbladet har övergivit nagelsvampen för underlivssvamp. Är otroligt tacksam att dom inte visar närbilder på den också.

Apropå svamp. Man får hoppas att den funna dvärgbandmasken var en tillfällighet, annars är det slut på både svamp- och bärplockning. Kan knappt tänka mig sommar och höst utan sådan trivsam avkoppling. Må f-n ta den som inte avmaskade sin hund innan den kom hit. Eller hur det nu gick till när det lilla satyget fick Sverigepremiär.

En annan premiär. Rolf Lassgård i ny uppsättning på Stockholms Stadsteater. Då får dom nog fasen se till att montera textmaskiner så man fattar vad han säger.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Om mig

Mitt foto
Frilansare med ett förflutet inom marknadsföring och information. Skriver yrkesmässigt mest om hundar, men vädrar gärna mina åsikter om aktuella händelser i bloggform.