Välkommen!

En blogg om livets sorger, bekymmer och förtretligheter.

torsdag 6 oktober 2016

Valuta för pengarna?


Tandläkaren i går. Kvinnan som stod vid kassan när jag kom in blinkade inte ens när hon fick höra hur mycket hon skulle betala. – Niotusensexhundraåttio blir det idag, sa sköterskan glatt. Inte vet jag vad hon hade fått åtgärdat, men det skulle visst tas stygn om nån vecka så det var nog ingen vanlig rotfyllning. Mitt eget besök hos tandhygienist kostade 550 spänn och tog ungefär trekvart. Var det något att gnälla över? Verkligen inte!

Alltså, jag fattar inte. Folk betalar tusentals kronor för ögonfransförlängning, hårfärgning och lösnaglar men när det gäller tandläkarräkningen är plötsligt femhundra spänn jättedyrt. Vad fasen, tandläkaren har fem års studier att betala, plus utrustning, lokalhyra, vidareutbildning och en sköterska. Vilka kostnader har en nagelskulptör? Eller vad dom nu kallas. Nagelterapeut, kanske. Å andra sidan kan jag fortfarande tycka det är konstigt att tänderna inte räknas som en del av kroppen och omfattas av högkostnadsskyddet för sjukvård. I synnerhet som det finns en massa åkommor som påverkar tänderna. Och vice versa. Gammaldags tandreglering ger både sömnapné och andningsbesvär, förutom en asful profil. Hela kraniet påverkas av sånt, men det är ingen inom tandläkeriet som vill höra talas om.

 Det har blivit förfärligt dyrt att hålla rent på Stockholms lekplatser. Flera miljoner har gått åt bara i år. Är det barnen som förstör? Givetvis inte. Det är som i parken hemma hos oss. Tiggarna använder klätterställningar och båtar och annat i lekparkerna som tillfälliga boenden. Äter, kissar, bajsar och sätter upp diverse skynken så varje morgon får stadens personal gå runt och städa och dra ut spikar så att barnen ska kunna vara där. Och efter gårdagens Uppdrag granskning som visar det organiserade tiggeriet (som ingen vill låtsas om att det finns) borde väl ändå Löfven & co reagera? Så även allmänheten. Jag har sagt det förut och säger det igen. De här arma människorna har utan tvekan ett helvete på hemmaplan. Men deras hemländer har MILJARDER att hämta från EU för att försöka komma tillrätta med problemen.

Och när man läser att Ungerns olika satsningar i landet (konserthallar, sportarenor mm) bekostas till 95% av EU-pengar så undrar man ju om det inte skulle behövas lite bättre kontroll. Är det valuta för alla miljarder vi pytsar in till EU? Va?

 Och stackars fru West som blev rånad på sina juveler i Paris. Förlovningsringen sägs vara värd 38 miljoner kronor. Man kan faktiskt bli spyfärdig för mindre.

 Men apropå kostar. I går på nyheterna pratades det mycket om att Sveriges kommuner nu anställer privata vakter som patrullerar allmänna platser eftersom det inte finns några poliser som bladar längre. Det kostar en jädra massa pengar. Trots att vi borde ha tillräcklig bevakning finansierad med skattemedel. Alltså det här är inte klokt! Hur länge ska eländet inom polisen få pågå? Nu avgår deras kommunikationschef också och skriver i ett pressmeddelande att hon inte kommer överens med Eliasson. Men regeringen har fortfarande stort förtroende för honom. Polis, polis, poliskris.

 En annan kris gäller posten. Inte samma livsavgörande kris som inom polisen, men när folk inte kan lita på att det de skickar kommer fram är det illa. Vissa försändelser försvinner helt, en del kommer fram efter flera dagar på vift medan andra kommer fram i trasor. I den lilla världen där jag befinner mig, meddelade Postnord häromdagen att man nu har skaffat ett postombud till i mitt närområde. Solna Live heter det och är en spelbutik. Så nu får jag lägga en timme på att gå runt och hämta post. Först till Solna centrum dit paketen skickas, sen till Skytteholmsvägen dit paket från DHL och Schenker skickas och sedan till Solna Live där ”stora brev” hamnar. Och när man kommer till Solna Live och ska hämta ett kuvert som är aningen större än en räkning från Vattenfall så är ägaren och handlar så man får stå och frysa häcken av sig i väntan på att han ska behaga komma och öppna. Mitt på dagen. När han SKA hålla öppet.

 Regeringen vill satsa 100 miljarder på snabbtåg. Vore det inte bättre att rusta upp järnvägen som redan finns och se till att tågen funkar och går i tid? Va?

 Och Löfvens projekt 100-klubben – företag som förbinder sig att anställa 100 nyanlända på tre år – har gått ungefär lika bra som hans andra storslagna satsningar. Inte alls, med andra ord. Tolv jobb på PEAB och nio på Riksbyggen. Men tar det tre månader för Arbetsförmedlingen att administrera en praktikplats är det kanske inte så konstigt att satsningen gått i stå. Hur mycket detta har kostat har vi ingen aning om. Gissningsvis mer än det smakar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Om mig

Mitt foto
Frilansare med ett förflutet inom marknadsföring och information. Skriver yrkesmässigt mest om hundar, men vädrar gärna mina åsikter om aktuella händelser i bloggform.