Välkommen!

En blogg om livets sorger, bekymmer och förtretligheter.

tisdag 8 mars 2011

Dom har gjort det igen!


Norrtälje kommun har ännu en gång retat gallfeber på invånarna.

Jag pratar om sophanteringen. Kommunen meddelade i början av året att man upphör med sin hämtning av grovsopor. Skälet, sa man, var att endast hälften av alla hushåll utnyttjar servicen. Tacka 17 för det, när soporna blir liggande i veckor längs vägrenarna. För att inte i evigheter tvingas skylta för alla och envar med sina kasserade hushållsmaskiner, gräsklippare och gamla möbler valde många att åka till sopstationen själva.

Så i stället för att lösa problemet med entreprenörer som inte följer avtalen, tog man helt enkelt bort den servicen till sina kunder.

Den ekonomiska konsekvensen av den försämrade servicen blev en prissänkning på etthundra kronor. 100 spänn!

Man kan fortfarande beställa hämtning, om man inte har bil, släp och annat som behövs för att köra prylarna till sopstationen. Då kostar varje hämtning 375 kronor.

Summa summarum för samma service som förra året är sålunda en prishöjning med 650 kronor! Inte illa.

För att i största mån förvilla sina kunder, väljer man också i år att skicka ut två fakturor i stället för en. Man kanske tycker att det ser bättre ut med halvårsdebitering. Men en kommun som gärna framställer sig som miljömedveten får svårt att motivera den dubbla faktureringen. Enbart antalet småhus uppgår till knappt 14.000. Det innebär 14.000 fler papper, 14.000 fler kuvert och 14.000 fler printningar, porto och transporter. Och då snackar vi bara småhus. Förutom inverkan på miljön kan man starkt ifrågasätta nödvändigheten av denna extra kostnad och givetvis den extra tid det tar, från kommunens redan hårt belastade anställda, att administrera det fördubblade antalet utskick.

Därtill ska man lägga miljöförstöringen det innebär när alla ska köra till kommunens sopstationer med sina egna bilar. Två gånger om året. Mycket avgaser blir det.

Kommunledningens förklaring:
"Detta är ett politiskt beslut som är taget för att bl.a. underlätta betalning av avgift."

Man tar sig för pannan.
Och upphör aldrig att förvånas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Om mig

Mitt foto
Frilansare med ett förflutet inom marknadsföring och information. Skriver yrkesmässigt mest om hundar, men vädrar gärna mina åsikter om aktuella händelser i bloggform.