Välkommen!

En blogg om livets sorger, bekymmer och förtretligheter.

måndag 16 mars 2020

Hamstra, roffa åt sig och bli hysteriskKan inte låta bli att reflektera lite över de senaste dagarnas händelser. C-ordet betyder numera inte cancer, utan corona. Hur många miljarder sökningar har det på google? 

Zlatan hade ingen lust att vara kvar i Italien. Landet är stängt och i karantän sedan någon vecka tillbaka. Det gillade inte hr Ibrahimowic så han tog en privat-jet till Sverige. Björn Borg gillar inte heller nuläget så han tog hustrun och drog till Kap Verde. Det är säkrare på en ö, sa han.
Undrar hur många som skulle vilja vara Borg eller Zlatan nu? Kunna strunta i allt och bara göra som man vill. Troligen en hel del. Egoismen flödar just nu ymnigt.

Folk hamstrar blöjor och barnmat hysteriskt så butikshyllorna gapar tomma och föräldrar som inte hamstrat sliter sitt hår i förtvivlan. 
Folk hamstrar läkemedel så de som verkligen behöver en Alvedon eller två, blir utan. Och nu snackar vi inte jättebebissyndrom, utan verkliga behov av febernedsättande.
Och sen det här med att hamstra toapapper. Jag har försökt fatta varför. Det går inte. Coronavirus ger feber och hosta. Bäst att hamstra dasspapper. Var finns logiken i det?

Jag tänker att alla som nu hamstrat pasta och burktomater i lagom mängd för att livnära ett helt regemente, alla som hamstrat handsprit, munskydd och läkemedel värdigt ett medelstort sjukhus och alla som har toapapper som räcker till nästa jul – alla de borde tänka ett varv till nästa gång de har svårt att förstå människor som vid en jordbävning roffar åt sig vad som finns tillgängligt. Kanske hejda sig och tänka om innan de vänder ryggen åt människor som i panik flyr från katastrofer och krig om de ser en chans att ta sig därifrån. Här hamstras och roffas och has sig för en influensa. Visserligen en elak sort, men de allra flesta blir friska inom en vecka eller två. Vem uppviglade denna panik?

Förvirringen i regeringen kan vara en orsak. Olika budskap från diverse experter en annan. Och så massmedierna förstås. 

En ung släkting som jobbar som ambulanssjuksköterska sa att jobba inom sjukvården just nu är ungefär som att spela i orkestern på Titanic medan den sjönk. Det säger lite om läget. Flera vårdcentraler och sjukhus har tvingats ställa ut vakter för att inte halvkrassliga människor ska komma in och smitta ner andra. Kan inte folk fatta att de inte är jordens medelpunkt? Unga människor som kräver att bli testade för viruset. Gillar skarpt inlägget från en skitförbannad spansk akutläkare som nu går viralt (ursäkta uttrycket). https://www.facebook.com/albin.ydrefelt/videos/10157400651889545/UzpfSTU1OTQ2ODYxNjoxMDE1NzgyNzYyNjE4MzYxNw/

Hur kan någon enda människa ha missat vad som gäller? 
Är du sjuk, till och med bara lite sjuk – stanna hemma.
Är du mycket sjuk och behöver vård – ring 1177, vårdcentralen eller husläkarjouren. Eller möjligen 112 om det är riktigt illa.

Gillar hjälpsamheten som börjat blomma så smått i sociala medier. Folk i olika grupper som erbjuder sig att hjälpa till, gå och handla så de som tillhör riskgrupper ska slippa gå ut och riskera att bli sjuka. Och sen vill man ju bara slå dem som låtsas vilja hjälpa till och snor folks pengar och bankkort. Fy fa-an!

Det har skrivits mycket om hur man ska skydda anställda från att förlora en massa pengar på att vara hemma, slopat karensdagen till exempel. Och jag har funderat på när någon beslutsfattare ska haja hur många ensamföretagare det finns i landet. Som inte får en enda spänn i sjukpenning förrän tredje sjukveckan. Nu äntligen har polletten trillat ner och staten tar nu över ansvaret för utbetalningar av sjukpenning från alla företag. Gomorron.

SPP skickade ut ett mail till alla pensionssparare med en länk till goda råd hur man bör agera nu när börsen är på väg åt fanders. Tackar, tackar! Klickade på länken och fick upp texten: ”The web address is invalid.” Deras sida kanske har drabbats av virus…?

’nuff said.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Om mig

Mitt foto
Frilansare med ett förflutet inom marknadsföring och information. Skriver yrkesmässigt mest om hundar, men vädrar gärna mina åsikter om aktuella händelser i bloggform.