Välkommen!

En blogg om livets sorger, bekymmer och förtretligheter.

måndag 17 juni 2013

Knopp och kropp

London, en torsdag i juni.


Jaha, så sitter man här med en hög morgontidningar och vet inte riktigt i vilken ände man ska börja gnälla… Får man plötsligt ett uppdrag som är svinbråttom att leverera blir det varken tidningar, radio eller tv på ett tag. Ska man dessutom hantera en elak förkylning, diskussioner om ersättning för badrummet och en utlandsresa kan man drabbas av system overload. Nu är det mesta på banan igen och Häxan Surtant is back.

London-weekend. Of course. Vårt te var slut – så vad gör man? Åker och köper nytt förstås. Den här gången regnade det faktiskt lite och vi fick till och med användning för paraplyet som vi släpar fram och tillbaka varenda gång vi far dit. It’s raining cats and dogs, får man ju lära sig. Frågan är bara när? Och var? Förutom några droppar i juni då och ett lätt snöfall i början av februari. I övrigt inte en droppe. Kanske i juli? Det är den enda månad vi inte besökt GB.

Stor artikel om IBS i dagens SvD. Det ska tydligen bli en hel artikelserie under rubriken ”Våga prata skit”. På tiden att någon skriver seriöst om allvarliga problem som många lider av men få vill prata om. Möjligen för att dessa sjukdomar oftare drabbar kvinnor? Troligen för att man inte riktigt vet vart man ska vända sig med den här typen av sjukdomar. Men det värsta är att de som drabbas av vår tredje vanligaste cancerform (och dessutom den med näst högst dödlighet) alltför ofta får vård alldeles för sent. Mag- och tarmcancer ger diffusa symptom och det känns pinsamt att söka hjälp. Dessutom är kunskapsnivån skrämmande låg i primärvården och fler än jag har fått gå i åratal utan adekvat behandling. Det enda som slog mig som lite märkligt är att kvinnan i artikeln bedöms helt sakna arbetsförmåga och har, vid 33 års ålder, full sjukersättning. Which means att man bedömt att hon aldrig någonsin kommer att ha ett enda uns arbetsförmåga. Inte i ett enda arbete. Och hon säger själv att hon vägrar ta mediciner för att få bukt med besvären. Jag fick inte riktigt ihop det där.

En annan artikel på temat vård handlade om att vårdgarantin slår hårt mot dem som är svårt sjuka. Det var knappast någon nyhet. Sjukvården är så attans angelägen att ta emot nya patienter inom föreskriven tid att man inte hinner ta hand om dem som är svårt sjuka, det gäller särskilt sjuklingarna som redan är inne i systemet. För dem finns nämligen inga vårdgarantier… Jättekonstigt att tidningen valt en patient som var i behov av magsäcksoperation. Alltså, karln vägde 110 kilo när han först började prata med doktorn om en operation. 110 kilo är inte så där jättemycket övervikt, så med lite jävlaranamma och en personlig tränare borde han kunnat tappa sisådär 20 kilo utan några större problem. I stället la han på sig 15 kilo till och fick diabetes, sömnapné, högt blodtryck och hjärtsvikt. Därefter tyckte han själv att situationen var så pass akut att han bekostade en operation själv. På Sophiahemmet. Möjligt att den här snubben väcker sympatier hos den gängse läsekretsen som SvD har, men jag har vissa problem att tycka synd om honom…

Sanna Ryman bloggar om diskussionerna kring vem-ska-regera-ihop-med-vem efter nästa val och konstaterar att om man röstar på MP får man Sjöstedt på köpet. Känner alla MPs väljare till det?

Protesterna i Turkiet. Om några dagar ska EU åter ta upp frågan om landets inträde i EU. Jag fattar fortfarande inte hur man ens kan överväga att Turkiet ska ingå i en europeisk union. Bland annat eftersom typ 95% av landet ligger utanför Europa.

Proffsboxningens vara eller inte vara blev åter aktuellt när Frida Wallberg knockades och fick en hjärnblödning. Alltså. Boxningen går ut på att slå motståndaren medvetslös. Alla inblandade känner till det. Alla andra också, faktiskt. Ju längre man boxas desto större är riskerna att man får hjärnskador. Krävs bara normalt iq för att lista ut det.

Notan för upploppen i Husby kommer att landa på 63 miljoner kronor. Minst. Man har ännu inte räknat ut vad polisens övertidstimmar har kostat, men det finns fler kostnader som man inte har grepp om i dagsläget. Ett antal miljoner kommer Stockholms skattebetalare att tvingas stå för. Om vi säger så här – det lär inte bli några stora satsningar på ungdomsgårdar, fritidsledare och extraresurser i skolorna de närmaste åren. Tacka bråkstakarna för det.

Ännu en fuskande friidrottare har avslöjats. OS-stjärna från Jamaica. Hennes pappa säger att någon kan ha blandat något i hennes dricka. Ännu en fuskare som inte haft en aaaaning om att hon varit dopad. Eller hur.

I Torsby ska politikerna gå en kurs i hur man skriver så folk begriper.
Kostnad 350.000 kronor.
Frågor på det?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Om mig

Mitt foto
Frilansare med ett förflutet inom marknadsföring och information. Skriver yrkesmässigt mest om hundar, men vädrar gärna mina åsikter om aktuella händelser i bloggform.