Välkommen!

En blogg om livets sorger, bekymmer och förtretligheter.

onsdag 7 augusti 2019

Hur svårt kan det vara?


Ibland undrar jag om politiker och andra beslutsfattare är födda med en särskild sorts hjärna. Eller blir de helt världsfrånvända och tappar logiskt och rationellt tänkande när de hamnar på höga poster? Hur svårt kan det vara, liksom?

Tänker på den svenska bostadsmarknaden. Det största problemet, framför allt i storstäderna, är ju bristen på bostäder och bristen på rotation. Och hur mycket man än bygger, kommer det ändå inte att lösa krisen. Det krävs att gamlingar som jag själv, byter till en mindre bostad så barnfamiljer kan byta upp sig och säga upp/sälja en av de två mindre lägenheter de behållit för att en av dem ska kunna få lite egentid. Märkligt ord förresten. Till och med stavningskontrollen reagerar. 
Men.
Om vi skulle få för oss att downsizea, som det numera heter på ren svenska, och strunta i kontoret och gästrummet men vilja bo kvar i samma område så skulle vi ändå ha samma månadskostnad. Reavinstskatten innebär att försäljningen och köpet går jämnt upp. Varför skulle vi då tränga ihop oss på halva ytan? Liksom.

Jag är ingen nationalekonom, men kan ändå gissa att en sänkt eller slopad reavinstskatt skulle kunna finansieras med slopade ränteavdrag. Det är egentligen inte riktigt klokt att andra skattebetalare ska delfinansiera mina lån. Och att de som har mångmiljonlån är de som gynnas mest. Varför gör inte regeringen något åt det? Å andra sidan var det värre på 70-talet då köttberget 40-talisterna köpte hus. Då fick de dra av 100 % av räntorna. Kan det möjligen hänga ihop med att samma köttberg innehade typ alla riksdagsplatser?
Och visst var det så för många år sedan att ju längre man hade ägt en bostad desto lägre blev reavinstskatten? Ganska rimligt, kan jag tycka. Och skulle få lite snurr på marknaden.

Tänker också på vården som tydligen håller på att spåra ur helt och hållet. Jag vidhåller att det vore en ren vinst att skrota landstingen. Låt staten ta ansvar för sjukhusen och kommunerna för primärvården. Och förbjud anställningar via bemanningsföretag! S och V vill ju att alla ska jobba heltid och ha fast anställning, men som vanligt är det mest snack. Inhyrd personal kanske kan funka på vissa arbetsplatser (även om ett stort antal statliga verk och myndigheter skulle må ekonomiskt mycket bättre om de gjorde sig av med alla dyra konsulter) men inom vården är det faktiskt en styggelse. Inte minst ur patientsäkerhetssynpunkt. För landstingen är det svindyrt! Man skulle kunna anställa avsevärt många fler sjuksköterskor om man inte behövde betala nån himla uthyrare också. Jag får inte ihop ekvationen. Sjukhusen har inte råd att anställa sjuksköterskor, men de kan ta in hyrpersonal som är mycket dyrare. Men, som sagt, jag är ingen nationalekonom.

En annan märklig sak när det gäller vården är lönesättningen. Visst, ingångslönerna är inte jättehöga men löneutvecklingen är helt okej. Om en sköterska sedan väljer att vara chef i några år, får han/hon behålla chefslönen vid återgång till en vanlig tjänst. Det är ju jättekonstigt! I vilken annan bransch skulle det funka? Inte inom näringslivet i alla fall. Väljer man att hoppa av sin chefstjänst och bli t ex kontorist, blir man också av med den höga lönen, tjänstebilen och de andra förmånerna. Helt logiskt, i mina ögon. 

Och Greta ska segla till USA. Hela jippot tappade lite fokus när namnen på båtens sponsorer blev kända. Självklart krävs det sponsorer. Har man något enda litet hum om kommunikation och marknadsföring vet man hur mycket pengar och tid som krävs för att tränga igenom dagens mediabrus. Kändisar säljer. Kändis och barn säljer mer. Kändis och hund säljer också, liksom barn och hund. Kändis med barn OCH hund är en kioskvältare. Fråga vilken reklambyrå som helst. Att låta barn framföra viktiga budskap är genialt på många sätt, inte minst för att den som ens andas något som kan liknas vid kritik, genast får en käftsmäll; ”Ge sig på ett barn! Skäms!”. Som sagt. Genialt.

Jag har sagt det förut och säger det igen. Det är JÄTTEBRA att barn och ungdomar (och alla andra också, för den delen) engagerar sig i miljöfrågorna, ett av vår tids största hot mot en dräglig framtid, men jag ogillar hyckleri. De värsta hycklarna finns bland våra politiker. De som har makt och möjlighet att göra något men bara babblar. Och sedan vill synas tillsammans med Greta, trots att det är just dem hon riktar den allvarligaste kritiken mot. 
Handlingsförlamade tomtar.

Filmen ”Goodbye Christopher Robin” blev en ögonöppnare.
Se gärna den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Om mig

Mitt foto
Frilansare med ett förflutet inom marknadsföring och information. Skriver yrkesmässigt mest om hundar, men vädrar gärna mina åsikter om aktuella händelser i bloggform.