Välkommen!

En blogg om livets sorger, bekymmer och förtretligheter.

tisdag 8 januari 2013

Förr och nu


Vi människor är mer eller mindre förändringsobenägna. Eller benägna. (Ser inte klokt ut när man skriver det; benägna. Hm.) Och alla förändringar skapar viss oreda, ibland kaos. Sedan vänjer man sig och tycker att det är ganska bra. Eller tycker att det var bättre förr. Ibland borde det räcka med att konstatera att det var annorlunda förr och att dåtiden inte går att göra något åt. Annat än att lära sig något av den. Att försöka skriva om historien brukar sällan vara en bra idé. Tänk bara på Tintin i Kongo som Kulturhusets chef tog bort från hyllorna. Den var rasistisk, tyckte han. Men när den skrevs var det andra tider.

1967 gav Bonniers Folkbibliotek ut boken "Pyttans A-B och C-D-LÄRA". Bilden i dagens inlägg kommer från den boken och texten lyder:

N.   Niggern.
Niggern är så svart på magen,
att han mörkrädd blir om dagen.

Det står så. Ordagrant. Och det är bara ett exempel på galenskaperna i den boken, som vi ser den med dagens ögon. Förordet illustreras med ett nakenfoto av Albert Engström, Verner von Heidenstam och Gustaf Fröding. Och ABC-boken inleds förstås med A, med texten "Arabesken är den besk, som araben tar på fläsk." Under bokstaven P hittar man "Påven är så klok som far, att han ingen svärmor har." Finns den boken på Kulturhuset? Eller på bibblan? Men man bannlyser kanske inte storheter som Fröding och grabbarna.

Kalle Ankas och hans vänner drabbades av censursaxen inför 2012 års julaftonstradition. SVT fick stora skälvan och klippte bort den svarta dockan för att inga svarta barn skulle känna sig kränkta. Tur att de även klippte bort den blonda dockan, annars hade jag och alla andra blondiner känt oss kränkta, hon kunde ju inte ens säga mamma... Den svarta dockan fanns inte under hela min uppväxt men sedan kom den in i filmen igen. Varför då? Och var det någon mer än panikputten på SVT som reagerat på "mannen med judiskt utseende" i leksaksparaden? Har faktiskt inte tänkt på det förrän nu, när gubben är bortklippt.
Och varför visar man en fabrik med bara manliga arbetare? Det är kvinnoförnedring.
Och varför visar man en man som piskar åsnan som drar hans kärra? Djurplågeri.
Och varför stämmer inte Zlatan snubben som har ritat Tjuren Ferdinand och matadoren?



Eller?
Ja, så där kan man hålla på i evigheter. Det fanns hur mycket som helst som en hel massa människor skulle kunna känna sig kränkta, förolämpade och förminskade av. Om man skulle börja rota. Att folk bara orkar.
Finns det inte viktigare ting att ta itu med? Va?

Som kvinnan som har ett fik intill Skogskyrkogården. En synnerligen blygsam servering som hon sköter själv. Under Allhelgonahelgen kom två (2 !) snubbar från Skatteverket och konstaterade att hon inte hade någon personalliggare. Att hon sköter fiket själv och just den helgen (med tiotusentals kyrkogårdsbesökare) fått hjälp av sin syster (utan lön) spelade ingen roll. 10.000 spänn i böter för att hon inte hade en personalliggare och ytterligare 2.000 spänn för att systerns namn och personnummer saknades i liggaren som hon inte hade. Vad kostade Skatteverkets utryckning? Två anställda med 100% övertidsersättning och helgtillägg, resekostnader osv. Men det är ju ett plättlätt uppdrag i jämförelse med att jaga de stora skurkarna. De som bildar en massa utländska bolag och därmed snuvar staten (och därmed alla oss andra) på miljardbelopp. Usch så jobbigt det skulle vara för Skatteverket.

Såg delar av dokumentären Hitlers tid i går. Blev rent illamående av alla likheter med den retorik som SD ibland kör med. Allt är invandrarnas fel; arbetslösheten, de sociala klyftorna, lågkonjunkturen. Har inte människan lärt sig ett enda skit sedan 30-talet? Va?

Rånet i Södertälje där polisen sköt en av rånarna i huvudet. Enligt Expressen säger en av  försvarsadvokaterna att hans klient har ett alibi för tidpunkten då rånet begicks. Och sedan står det att den skjutne är huvudmisstänkt. Alltså. Tabbe eller galghumor?
Och rånarna måtte vara av det klantigare slaget. Råna en butik som ligger nästan vägg i vägg med polisstationen. Och sedan ringa och anmäla att bilen man flydde i är stulen. Inte så himla genomtänkt.

I Dagens Nyheter har det varit insändardebatt om hundar och hundägare. Det började med en mycket sansad och välformulerad insändare om att hundägare känner sig som paria ibland. Reaktionerna lät inte vänta på sig. Hundhatarna drog på med tunga artilleriet och menade att det vimlar av livsfarliga, stora bestar i alla stadens parker. Lösa och blodtörstiga är de också. Och "hundrädda" tycker att man borde ta hänsyn till dem och förbjuda hundar lite här och där. Alltså. Är det samhällets sak att förbjuda allt som någon människa är rädd för? Är det inte den enskildas sak att själv ta itu med sina fobier? Jag är rädd för unga killar i keps. Kan man förbjuda kepsar kanske? Eller åtminstone förbjuda killarna att förflytta sig i grupp, de blir ju så stökiga och hotfulla när de är tillsammans. En och en går det bättre. Expressens ledarsida skrev för ett tag sedan att man borde förbjuda hundar på allmänna färdmedel och dessutom skulle hundar förses med munkorg på allmän plats. I konsekvensens namn borde man då också förbjuda alla män att resa kollektivt och vistas utomhus efter mörkrets inbrott. Det är troligen större risk att bli våldtagen än hundbiten på väg från tunnelbanan...

Pia Sundhage har utsetts till världens bästa damtränare. Hon tackade med en sång.
Inspirerad av sitt ex månne?

Ett 40-tal trafikolyckor har inträffat på morgonen i Stockholmsområdet. Jo, alla såg att det snöade. Som FAAN snöade det. Men snöröjarna hade väl sovmorgon. Förvånad, någon?




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Om mig

Mitt foto
Frilansare med ett förflutet inom marknadsföring och information. Skriver yrkesmässigt mest om hundar, men vädrar gärna mina åsikter om aktuella händelser i bloggform.