Välkommen!

En blogg om livets sorger, bekymmer och förtretligheter.

torsdag 22 januari 2015

Efterblivet

Om kungen vore elallergisk

Fan va efterblivet” är en kommentar man hör lite då och då. Ganska användbart. I synnerhet som det inte längre betyder annat än att något är stört, segt eller dumt i största allmänhet. Inte som förr i tiden, att efterbliven var något man kallade en person med funktionsnedsättning. Fast i den engelskspråkiga världen heter det fortfarande ”retard”. Låter rätt illa faktiskt.

Det kan också heta ”utvecklingsstörning” som omedelbart får mig att tänka på Saudiarabien. Man kan väl lugnt säga att där lider man av störd utveckling, man är liksom kvar någonstans strax efter stenåldern. Och med det sagt kan jag än en gång dra en lättnadens suck att jag faktiskt får säga så. Utan att bli dömd till fängelse, böter i miljonklassen, tusen piskrapp eller till och med avrättning.

Det finns ju fler skäl till att jag är glad att jag inte är född där. Kvinnor måste ha en manlig förmyndare, får inte köra bil eller idrotta offentligt. Och om man inte aktivt utövar islam kan man dömas till döden. För att nämna ett par exempel på vad man pysslar med där. Och där kung Abdullah kan glädjas åt att ha fått medalj av svenske kungen…

Ett par sjukhus har inrett särskilda rum för personer som påstår sig lida av elallergi. Men alltså hallå. Det finns inget som heter elallergi. Annat än bland dem som påstår sig ha drabbats av det. Ingen av de ”drabbade” har hittills kunnat avgöra om de befinner sig i ett elsanerat område eller ej. Sjuka blir de, ja. Men inte beror det på elektrisk strålning. Det är faktiskt vetenskapligt bevisat.

Dessutom får elallergiföreningen statligt stöd på några miljoner om året. Det kan vilken förening som helst få om den har tillräckligt många medlemmar (500) och geografisk spridning (minst 10 län). Och inte krävs det att föreningen företräder människor som är bevisat sjuka, nejdå. Man kan starta en patientförening för vad fasen som helst, bara man är tillräckligt många och finns lite här och där i vårt avlånga land. Och påstår att det man lider av gör det svårt att klara vardagen. Hjälp. Säger jag bara.

Which means att exempelvis kränkta makar kan gå ihop och bilda en förening, liksom försmådda älskare, ex-såpadeltagare och gamla rättshaverister. Vi som inte får röka cannabis är ett annat förslag. Man kan säkert få svårt att klara sin vardag om man inte får röka på legalt. Och nog måtte det finnas 500 i tio län av dem? Varsågod, bara att casha in stålar från staten. Och så vidare. Alltså. Vad fan.

I Ronneby ger man tiggarna ”jobb”. De ska sälja kampanjknappar i stället för att tigga. Men alltså, är inte arbetslösheten ganska hög i Blekinge? Kan man inte ge såna jobb till arbetslösa ungdomar då? Och javisst ja, måste mejla Situation Stockholms redaktion och kolla vart alla tidningsförsäljare har tagit vägen. Där det stod tidigare sitter nu i stället tiggare. Måste kolla upp det där.

Att man är lite efter i England är väl känt. Där dricker man sitt afternoon tea och sitter på puben oavsett hur fort världen runt omkring snurrar. Och nu har tidningen The Sun kommit på att det kanske inte är så himla up-to-date med nakna brudar i tidningen. Tar man bort dem? Nej nej inget sånt radikalt. Man visar brudar i bikini i stället.

I debatten om sjuksköterskornas löner läste jag just en av de dummaste insändare jag läst. En snubbe som tyckte att specialistsjuksköterskornas löner borde ligga i nivå med riksdagsledamöternas. Öh? Varför han kommit fram till att just det var en bra jämförelse framgick inte. Och inte verkade han ha någon särskilt bra koll på lönerna i någondera yrkesgruppen heller. Efterblivet va’re ja.

Och knappt hann det bli nytt år förrän försäljningen av semlor var i full gång. I år vet kreativiteten inga gränser. Först kom semmelwrapen, eller wrap-semlan, 


tätt följd av korv-med-bröd-semlan. Vad blir nästa överraskning? Hamburgersemla?

Eller?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Om mig

Mitt foto
Frilansare med ett förflutet inom marknadsföring och information. Skriver yrkesmässigt mest om hundar, men vädrar gärna mina åsikter om aktuella händelser i bloggform.