Välkommen!

En blogg om livets sorger, bekymmer och förtretligheter.

tisdag 2 september 2014

Tomma ord?


 
Det heter HUNDAR.
Hur man än försöker, går det inte att helt undvika valfläsket som vältrar sig in över oss från alla håll och kanter. Brevlådan är överfull trots att vi har ”Nej tack till reklam” på den. Men propaganda kanske inte räknas som reklam? För propaganda är vad det är, kan knappast gå under benämningen ”samhällsupplysning” eftersom det är dravel, dravel och dravel.

Och slår man på radion eller tvn så står de där och svamlar, den ena värre än den andra. ”Vi ska inte ha graderade betyg i skolan” säger Gudrun Schyman ”vi ska bara ha godkänt. Och alla ska få godkänt.” God morgon. Blir ju lätt att anställa nån då. Lika lätt som intagningen till gymnasium, universitet och yrkesutbildningar. Alla har godkänt i alla ämnen. Alltså. Vilken värld lever hon i, Gudrun? Va?

Eller Göran Greider. I och för sig får man väl vara tacksam att han var rak. Han sa ”vi ska öka på underskottet i statskassan nu på olika satsningar och sen när det blir bättre tider då höjer vi skatterna”. Om någon undrade. Liksom.

Och Löfven lovar extra-allt. Till dags dato är han väl uppe i kostnader på 40 miljarder i runda slängar. Och det är långt kvar till valdagen så han hinner nog fläska på lite till. Lärarna ska få högre löner. Sjuksköterskorna ska få högre löner. Pensionärerna ska få sänkt skatt och högre pension. Förskolan ska få mer pengar. Och så vidare. Det är som sången ”Om pappa ville ge jag en femöring…” där fem öre skulle räcka till att köpa allt på en kilometerlång önskelista. Typ.
Och jag undrar fortfarande hur skolan skulle bli bättre om lärarna fick mer betalt.
Eller hur vården skulle bli bättre om sjuksköterskorna hade högre lön.
Kan ingen journalist ställa de enkla frågorna?
Och kan ingen journalist bara leta reda på hur mycket de tjänar egentligen? Per arbetad timme? Och gärna också räkna in pensionsavsättningar, semesterdagar och annat som påverkar en löntagares vardag.

Alltså, en landstingsanställd deltidsarbetande undersköterska får högre pension än en heltidsarbetande privatanställd tekniker. Sånt pratas det aldrig om.

Folkpartiet i Södertälje har en valaffisch med texten ”Fler vovvar i vården”. Bra tanke. Vi har alldeles för lite hundar i vård- och omsorg, jämfört med många andra länder. Hundar och deras förare gör otroliga insatser på många sätt och i många sammanhang. Men varför i h-vete skriver man VOVVAR? Det heter hundar. Om man inte är typ två år och har lättare att säga vovve än hund.
Det säger lite om vilken oseriös inställning man i allmänhet har till hundgöra. Trist.

Under mina promenader passerar jag valfläsket som nu efter några dagar har börjat klottras på. Tvärs över Jonas Sjöstedts överläpp har någon skrivit DDR. Och på SDs skyltar har någon stuckit ut ögonen på Åkesson. Och sen tänker jag att man i S troligen är medveten om hur impopulär Magdalena Andersson är. Hon finns inte med på en enda valaffisch. Jo EN har vi sett. Bakom en buske vid en busshållplats på Kungsholms Strand.

Och nu när S blivit överbevisade om att de har fel om arbetslösheten fick de hitta ett nytt argument ”Arbetslösheten sjunker alldeles för sakta”. Kreativt.
Jodå, man kan hitta på trainee-platser och praktikplatser och fanochhansmoster-låtsasjobb och på så sätt få snyggare siffror. Men gör det någon skillnad för den som inte har ett riktigt jobb? Va?

Kvällpressen dammsuger Sverige efter missnöjda människor som kan uttala sig om hur dåligt allt är. Ett stackars par har förlorat sin lilla nyfödda dotter som smittats av storasysterns och föräldrarnas kikhosta. Fruktansvärt förstås. Gör nästan för ont för att orka tänka på. Och inte alls konstigt att de skyller på vården. Antagligen skulle det vara alltför smärtsamt att ta på sig skulden själv. Men tidningen skriver att eftersom de bara kom till en telefonsvarare på barnakuten väntade de med att söka hjälp till efter helgen. Kanske påverkade det sjukdomsförloppet? Inte vet jag. Sorgligt är det hursomhelst.

Kikhostan är tillbaka. Har sällan tagits på riktigt allvar på vårdcentralerna. Jag har haft den två gånger. Det var hemskt båda gångerna. Men var det någon som sa kikhosta? Nänä, här får du lite hostmedicin med morfin. Ajö. Alldeles för jobbigt att rapportera till Socialstyrelsen eller Smittskyddet eller vart vårdcentralen nu skulle rapportera.
Tur att man i alla fall har börjat vaccinera barn nu igen.

SD-politikerna förnekar sig inte. Nu har en ganska högt uppsatt snubbe skrivit att han tycker man borde ha ihjäl Zlatan. ”Skjut fanskapet” har han bland annat skrivit. Fast han säger att han inte har skrivit så. Någon annan loggade in på hans Facebookkonto.
Frågor på det?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Om mig

Mitt foto
Frilansare med ett förflutet inom marknadsföring och information. Skriver yrkesmässigt mest om hundar, men vädrar gärna mina åsikter om aktuella händelser i bloggform.