Välkommen!

En blogg om livets sorger, bekymmer och förtretligheter.

söndag 26 juni 2022

Lägg ner!



Alex Schulmann har satt en pinne i den svenska myrstacken igen. Han skrev i en krönika i DN att man borde avskaffa midsommar. Alltså ibland är han lysande och ibland uppför han sig som en trotsig 3-åring som vill ha uppmärksamhet och ställer sig framför TVn när Zlatan ska lägga en straff i fotbolls-VM. Det blir ett j-la liv. Precis som önskat och förväntat. 

 Men alltså, han menar säkert det han skriver. Han verkar ha haft alldeles för många traumatiska upplevelser under sin uppväxt och de har satt djupa spår. Det finns ju ett sätt att slippa hålla någon i handen och dansa runt midsommarstången: stanna hemma! 

Vi har alla ett val att fira eller inte fira olika högtider. Man måste inte fira vare sig jul eller påsk eller födelsedag eller vad nu majoriteten av svenskarna firar. SVT hade en ingående diskussion om firandets vara eller inte vara, med en expert från Nordiska museet minsann. Kan det vara så att många känner sig utanför om de inte kan leva upp till bilden av det svenskaste av svenska; midsommarafton? Alla kan ju inte åka ut i skärgården, och det är ju skäl att bli kränkt. Minsann. Vem har sagt att man måste åka ut i skärgården? Och vi har ju några miljoner invånare som inte har helsvensk bakgrund, de kanske inte känner sig varken hemma eller bekväma i de här konstiga traditionerna med stång och små grodorna och matjessill och svenska flaggor... Herregud. Säger jag bara. Ska vi bli så mellanmjölkiga och beige och lägga ner alla traditioner? Inte fira något över huvud taget? Så att inte någon enda liten lort eventuellt kan tänkas bli kränkt? Suck. 

 Nä fram med blomsterkransar och silltallrikar och jordgubbstårtan och njut! Det blev ju vackert väder också. Men det är säkert någon som ogillar det som meteorologerna glatt rapporterar som ”vackert väder”. Varför ska man gilla just sol och värme? 

 I kvällspressen kunde man under helgen ta del av diverse ”nyheter”. Ja utöver de sedvanliga recepten på tårta, sill och gravlax förstås. Man kunde till exempel få veta vilka äldreboenden som är bäst och sämst i olika kommuner, att Cecilia Hagen störs av ljudet från Allsång på Skansen (jo, hon bor väl fortfarande på Djurgården), hur Bert-Åke Varg firar midsommar och att Bono har en bror som han inte kände till. 

Trivialt och banalt kanske men gav i alla fall inte blodtrycket några rekordnoteringar som vissa andra nyheter gjorde. Om USAs abortlagstiftning som tar landet tillbaka sisådär 100 år, antalet dagliga mord i Sverige och det förfärliga terrordådet i Norge. Det finns mycket att oroas över; krig, inflation, börsras, världssvält, jordbävningar... Så mycket enklare – och snabbt övergående – att reta sig på att hr Schulmann får panik av tanken på Små grodorna. 
Skrev han något om dragspel också? 
Jag har redan glömt. 
Det måste vara värmen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Om mig

Mitt foto
Frilansare med ett förflutet inom marknadsföring och information. Skriver yrkesmässigt mest om hundar, men vädrar gärna mina åsikter om aktuella händelser i bloggform.