Välkommen!

En blogg om livets sorger, bekymmer och förtretligheter.

torsdag 9 september 2021

Djuriskt


Inte gullig!

Kollat lite på höstens mode. ”Kom och se nya höstkollektionen!” alltså tack, men nej tack. Jag går fortfarande i shorts och t-shirt. Men man ser ju bilderna som fladdrar förbi i sociala medier. Det är fortfarande en del djurmönster, eller animal print som det heter nuförtiden. Till och med barnkläder finns i leopard-, tiger- och zebramönster. Och då menar jag inte tigrar, lejon och andra djur som i sin fulla prakt är tryckta på tröjor, jackor och strumpor.

 

När jag var yngre var det bara ”fallna kvinnor” och annat löst folk som hade leopardmönstrade kläder. Undantaget ”Karlaplans stolta dromedarer” som gick i äkta ozelot- eller leopardpälsar. Men tygkläder med sådana vilda-djur-mönster bars bara av kvinnor utan smak och stil.

 

En del annat när det gäller djur förvånar mig högeligen. Så fort någon börjar prata om att skjuta varg blir det ett jäkla liv, även om det gäller att hålla rovdjuren borta från sina får, hundar eller barn. Men när staten säger okej till att skjuta av en massa björnar är det ingen som opponerar sig. Vad beror det på? Varför månar folk mer om varg än om björn? Redan som liten får man lära sig att nallebjörnar är gosiga och kramvänliga och snälla; Bamse, Björne, Guldlock och de tre björnarna, Nalle Puh... Trots det har ingen något emot björnjakt. Vargar i sagoböckerna är elaka och blodtörstiga och lömska; Rödluvan och vargen, Pojken som ropade varg, Stora stygga vargen, Tre små grisar... Men vargjakt – nej, nej. Undrar varför.

 

Undrar också över det där med hund. Under pandemin har det sålts mängder av hundar och nu när allt ska återgå till det normala (fan tro’t) lär många bli varse att det där hundköpet kanske inte var så himla genomtänkt. Hundstallet och Hundar utan hem har redan flaggat för ett ökat inflöde av hundar för omplacering. Det finns redan massor av svenska hundar som behöver nya hem, varför ska då vissa envisas med att importera hundar som de vet lite eller ingenting om? Många kallas ”gathundar” som det påstås vara synd om och som man ska ”adoptera” och ”rädda” från hemska öden i sina hemländer. Hur vet man det? I många fall rör det sig om rena hundfabriker som bara spottar ut valpar med okänd bakgrund och hälsostatus, men som ger klirr i kassan till dem som ligger bakom. Många gånger också med falska hälsointyg, vaccinpass och andra dokument. Och så kommer de hit och är både halta och lytta och bär på sjukdomar som få har hört talas om, än mindre vet hur man ska behandla. Visst det finns solskenshistorier och säkert många som känner sig som goda samariter, men det kan man göra med en hund från länsstyrelsen också. Det går inte att få fram hur många omhändertagna hundar som avlivas av det enkla skälet att man inte hittar nya hem till dem, men en avlivad frisk hund är en för mycket.

 

Men apropå vaccinationspass. Den 29 september ska Sverige återgå till sitt gamla vanliga, säger regeringen. Vi får väl se. Det ligger fler på IVA nu än för ett år sedan. Men Löfven & co är positiva, de ska bara klura ut hur man ska få folk att vaccinera sig. DN skriver idag att det finns två vita fläckar på kartan över vaccinationstäckningen i Sverige; Botkyrka och Södertälje och tidningen frågar sig vad som krävs för att de som vägrar vaccin ska ändra sig.

Jag har ett hett tips: Låt alla som är vaccinerade leva och ha sig som ”på den gamla goda tiden” och de som inte är vaccinerade får hålla avstånd, använda munskydd och avstå från krogen, bio, teater, barhäng osv. Det skulle kanske få en och annan att tänka om, både för egen del och av solidaritet med sina medmänniskor. Men ”i Sverige gör vi inte skillnad på folk” sa Hallengren i går. Nä visst ja, här får alla vara Lucia på dagis och sedan rullar det bara på i samma stil. Alla ska ha tillgång till allt, hela tiden, oavsett. Så snart blir det hopp och lek för hela slanten och alla tycks ha glömt bort vad den svenska saktfärdigheten redan har ställt till med.

 

Nej vaccin är inte hela lösningen. Vi som har fått Pfizer har fått 80 % skydd, så många av oss kommer att bli sjuka ändå. Med AZ ser det ännu sämre ut. Men planen kanske är att vi ska ha det som i djurvärlden, survival of the fittest? Ett naturligt urval där gamla och sköra rensas bort per automatik. Eller? 

Gullig! Inte skjuta.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Om mig

Mitt foto
Frilansare med ett förflutet inom marknadsföring och information. Skriver yrkesmässigt mest om hundar, men vädrar gärna mina åsikter om aktuella händelser i bloggform.