Välkommen!

En blogg om livets sorger, bekymmer och förtretligheter.

torsdag 13 augusti 2015

Va' lider'om av?Ett vanligt uttryck när (yngre) folk undrar vad som står på: va’ lider’u av? Alternativt ’om, i de fall det rör sig om fler svårbegripliga personer och/eller händelser. Till min generations språk skulle det även kunna översättas till: vad är det frågan om?

Jerzy Zarnecki, professorn i kriminologi som tillfrågas när Leif GW inte är anträffbar, alternativt blivit aningen uttjatad, påstod i går att antalet grova brott har minskat. Man kan lätt tro att det är tvärtom, i synnerhet med tanke på mängden mord som det rapporterats om de senaste månaderna och medierna vill nu dämpa allmänhetens oro. Eller nåt. Oavsett vilket så tror jag faktiskt inte på det, väl vetande att all statistik kan vrängas hit och dit precis som man önskar för att bevisa vad man vill påstå.

Inget av brotten har klarats upp, utredningar pågår och rättegångar väntar till hösten. Riktigt ruskigt med ex-pojkvänner, affärskolleger och grannar som är misstänkta. Jag fattar inte att man kan bli så förbannad/rädd/provocerad/svartsjuk eller vad man nu drabbats av, att man har ihjäl en annan människa. Befogat att fråga sig va’ lider’om av? Särskilt befogad kanske den frågan är när det gäller mordet på två personer på Ikea i Västerås. Den eritrean som är med största säkerhet misstänkt verkar ha skurit sig själv i magen efter att ha haft ihjäl en mamma och hennes son. Om det har något att göra med beslutet om omedelbar avvisning eller ej, vet man inte. Mannen har uppehållstillstånd i Italien och det är dit han ska skickas. Och det är inte fråga om att alla eritreaner automatiskt får uppehållstillstånd i Sverige även om de gör sig skyldiga till mord, som några nätrassar påstår. Vad lider dom av? Kan man med fog undra också.

Värst är ändå hur sociala medier fullkomligt svämmar över av både det ena och det andra. Grön Ungdoms partistyrelseledamot som skämtade friskt om Ikeas knivar direkt efter morden. Och Björn Söder (SD) som indirekt gör Fredrik Reinfelt ansvarig för det som hänt. Att dra växlar, åt vilket håll det vara må, på den här typen av fruktansvärda händelser är så lågt att man blir mörkrädd. Sen vet jag inte riktigt varför man ska ordna demonstrationståg mot främlingsfientlighet med anledning av morden. Vore väl mer relevant att ordna demonstration mot alla typer av våld? Eller nä visstja, det har ju minskat…

Om svensk sjukvård kan man också undra vad de anställda lider av. Än en gång får jag, tyvärr, på nära håll se hur det fungerar. Eller snarare, hur det inte fungerar. Är man sjuk, eller till och med dödssjuk, krävs det minst en närstående av pit bull-kaliber för att få adekvat vård och omvårdnad. Det är läkare som inte ringer upp på avtalad tid, kontaktsjuksköterskor som aldrig går att få tag på, telefontider som är rent löjeväckande och en hel kader av vårdgivare som tycks helt oförstående och ointresserade av sjuka människors väl och ve. Man kan få huvudvärk för mindre.

I Kalmar län får asylsökande åka gratis buss. Det rimmar illa med lagen om att alla ska behandlas lika. Så nu kräver vissa att även pensionärer ska få gratis busskort.
Samma delikata spörsmål dyker upp när EU-migranternas gratis boende på vissa kommuners campingplatser ifrågasätts. Alla i stan ska ju behandlas lika.

Läsning som gav dagens kallaste kårar: Mannen som höll på att göra rent en stor ugn på ett skaldjursföretag i Kalifornien. Medarbetarna såg honom inte och hällde drygt fem ton tonfisk i ugnen och slog på värmen. Otroligt oskönt sätt att dö på.

Näst mest kalla kårar (kan bero på att jag är kvinna) framkallade historien om en 24-åring i Tokyo som rusade in på ett advokatkontor och med en häcksax kastrerade en advokat. Och spolade ner snorren i toaletten.
japansk högteknologisk toa
Konstigaste ordet i dag: bautablingbling. Aftonbladet. Det är tydligen nyord för guldtacka…

Senaste modetrenden när det gäller manikyr: bubblenails. Ser faktiskt inte riktigt klokt ut. Ungefär som när jag klippte huvet av en mördarsnigel (ja det är det mest skonsamma sättet, sägs det) och skallen åkte in i sandalen och fastnade på stortån. Vips! En brun bubblenail. Eeeeuuuuu…

I Expressen kan man få reda på var prinsessan Sofia har köpt sin kaftan, sin stråhatt och sin baddräkt. SOM jag har undrat. Inte.

Och Aftonbladet lockar med en titt in i Björn Ranelids sommarstuga. Ungefär lika intressant.

Och så Victoria Silvstedt. Varför gap-plutar hon så där lite halvporrigt hela tiden? Förutom att det ser otroligt fånigt ut, undrar man om hon emellanåt får kramp i munnen?
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Om mig

Mitt foto
Frilansare med ett förflutet inom marknadsföring och information. Skriver yrkesmässigt mest om hundar, men vädrar gärna mina åsikter om aktuella händelser i bloggform.