Välkommen!

En blogg om livets sorger, bekymmer och förtretligheter.

tisdag 4 augusti 2015

Språkpolis

Skulle man verkligen orka det? 

Svenska var mitt bästa ämne i skolan och redan i lågstadiet hade jag alla rätt på rättstavningsproven. Att skriva korrekt och stava rätt sitter djupt rotat i min skalle. Det är väl därför jag blir så himla matt när folk slarvar med språket. I synnerhet folk som har betalt för att prata och skriva. ”Vart är ni?” är en vanlig fras som får nackhåren att resa sig. Detsamma gäller dåliga översättningar, textning av programmen på Netflix är under all kritik; warehouse översätts med varuhus, alley översätts med allé och så vidare.

SD annonserar i rulltrapporna vid Östermalms t-banestation och varnar turister för tiggare samt påpekar flitigt att tiggarna verkligen inte är svenskar. Hade kanske varit listigt att anlita en expert i engelska språket. Brittiska tidningen The Scotsman har hittat ett antal språkfel och som SD ofta påpekar att personer som kommer till Sverige ska genomgå språktest blir felskrivningarna ännu mer komiska. Eller tragiska.

Sverige bjuder på fler fotbollsnyheter än Zlatan, som för övrigt hamnat på den inte alltför smickrande listan över övervärderade spelare. Norrköpings lagkapten bjöd på värsta filmningen i världshistorien, eller nåt, under helgens match mot AIK. Ställde sig bakom en AIK-spelare och plötsligt bara kastade sig bakåt, tog sig för ansiktet, grimaserade och ålade runt som en daggmask som man försöker sätta en metkrok i. Denna skådespelarprestation har gjort honom världsberömd.
Alltså, är det inte dags att införa dryga böter för såna tilltag snart? Liksom för tröjdragningar, armbågar, stämplingar och annat fult spel? Money talks. Liksom.

Svenska bönder är förbannade på Arla. Med all rätt. De får samma betalt för mjölken nu som för en herrans massa år sedan. ICA Älmsta har höjt mjölkpriset med en krona som ska gå direkt till närområdets bönder. F-n vet hur det går till, men folk betalar gladeligen den där extra kronan, även de som köper massa liter i veckan. Och jämför man mjölkpriserna med exempelvis flaskvatten, läsk och juice blir det ännu tydligare att våra bönder faktiskt skulle kunna få anständigt betalt. Hur skulle det se ut i Sverige om alla kohagar fick växa igen? För att ta ett exempel.

Pride-veckan avslutades med sedvanlig parad genom stan. Dansande poliser (dock inte språk-dito) tycks vara inslag som kommenterats mest i nyhetssändningar och i sociala medier. En polis sa att det var skönt att få vara sig själv under en vecka om året. Menade han att han även övriga femtioen veckor hellre dansar bredvid piketen än åker i den? Pja, om det hindrar folk från att begå brott så varför inte. Å andra sidan, som herr B brukar säga, om all kriminalitet upphörde skulle hundratusentals människor bli arbetslösa. Poliser, åklagare, advokater, plitar, försäkringshandläggare, låssmeder, väktare, larmföretag…

Mest märkliga ekipage i paraden var dock några feminister. Måns Möller skulle gissningsvis titulera dem attackflator. Jag har sagt det förut och säger det igen. Att hata leder ingen vart, annat än att man själv blir bitter och får fula rynkor.


Paolo Roberto är ”i stort mammabråk” skriver Aftonbladet. Men nej, det är inte sin mamma han bråkar med. Han har fått ta en massa skit för en intervju som tidningen Mama gjort med honom. (Borde det inte stå Mama-bråk då?) Han sa där bland annat att han tycker att han gjorde ett bra jobb när hans ex-fru födde barn och att han vet att om man andas känns smärta mindre. Det blev ramaskri på twitter och han säger nu, enligt AB: ”de kan hoppa upp på sina höga feministiska hästar och galoppera åt helvete”. Ord och inga visor…

Och Gwyneth Paltrow ”sågas efter könstipset” skriver Expressen. Hon hade tydligen tipsat om en vaginasteamer. Orkade jag ta reda på vad det handlade om? Inte mycket.

Och kronprinsessan ”visar vägen till tuff strandstil” i samma tidning. Vita shorts, vit t-shirt, stråhatt och solglajer. Ojojoj så unikt det var då. Inte.

Slutligen: Tack Expressen! Nu vet vi hur vi undviker urinvägsinfektion, enkelt blir av med öronvax och snabbast gör rent spisen.
Dagen är räddad.


PS
Det enda ord som är okej att särskriva är vinäger.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Om mig

Mitt foto
Frilansare med ett förflutet inom marknadsföring och information. Skriver yrkesmässigt mest om hundar, men vädrar gärna mina åsikter om aktuella händelser i bloggform.