Välkommen!

En blogg om livets sorger, bekymmer och förtretligheter.

fredag 10 april 2015

Gräddfil


 
Varför jag är språkpolis...
Fredag. Fredagsmys. Enligt kännare på området består det av chips och dip. Följt av tacos. Eller om det är i omvänd ordning. Apropå gräddfil.

Dagens Nyheter publicerar på Debatt en text av ekonomie doktor John Lapidus (Han måste vara brorsa med Jens va? Så himla lika!) angående de privata sjukvårdsförsäkringarna. Alltså, redan under min tid som chef pratades det om gräddfil till vården som löneförmån. Jag vägrade konsekvent, av rent principiella skäl. Har vi världens högsta skatter och skattefinansierad vård ska man fanimej inte kunna köpa sig före kön. Och enligt lag ska ”den som har det största behovet av hälso- och sjukvård ges företräde till vården”. Den som har fetast plånka kan alltså gå före en fattiglapp med större behov av vård. Helt sjukt. Faktiskt.

Expressen gillar att skriva om folk som kastas ut från det ena och det andra. Idag handlar det om en döende kvinna som kastats ut från ett flygplan. I filmen som lagt ut berättar speakern att ”kvinnan och hennes man ombeds lämna planet” eftersom personalen bedömt henne som alltför sjuk för att klara flygningen. Men det hade såklart inte gett lika stor medial uppmärksamhet. Jösses.

Biggest looser – tjockisar bantar offentligt – lockar fetknoppar till tv. Prissumman till den som vinner är 250 000 kronor. Årets vinnare fick inte en spänn, kronofogden la raskt beslag på hela vinstsumman eftersom vinnaren har stora skulder. Tagit blanco-lån och köpt käk? Nää, det var taskigt sagt.

I Kina har Ikea problem med att folk tar sig en tupplur i soffor och sängar i varuhusen.
Det var en skojig nyhet.Glenn Hysén har skrapat Triss-lott i morgon-tv. Gäsp.

Jakob Hård berättar att man får långa ögonfransar av medicin mot grön starr. Wow.

Anton Ewald har dömts till böter för narkotikabrott. Vem fasen är Anton Ewald?

Och ”riktiga” Ica-Stig ska göra comeback. Jättespännande.

Vad händer i den lilla världen då? Men vattenskadan som den klantige rörmokaren ställde till. Inte mycket. Annat än att en besiktningsman konstaterat att sanden under parketten är blöt. Och ju längre den får vara blöt desto större risk för fuktskador på betongen och ner till grannen under. Och det var tio dagar sedan…

Några nya ord:
Äckelhånas
Upptoppningsmöjligheter
Pseudoprivat
Signaleffekt
Supergravid
Tjockhån
Dunderdryck

Slutligen ett tips till den som, mot förmodan, fortfarande tror att tiggeriet inte är organiserat utan att tiggare är ensamma stackare som under svåra umbäranden krånglat sig hit för att få ihop lite småpengar till mat för dagen. Åk in till Odenplan sådär vid nio halvtio på kvällen. Då samlas tiggarna i grupper längs hela Odengatan och vidare in på Karlbergsvägen ända fram till St Eriksbron, där de hämtas upp av en rumänsk-registrerad buss. Förmodligen till någon av de kåkstäder de skapat runt stan. Det värsta är inte att de sitter och tigger överallt. Inte heller att flera av dem använder samma skylt med bild på samma personer, som de alla uppger är deras egen familj eller att de blir alltmer aggressiva i sitt tiggande. Det värsta tycker jag är vad de gör när de INTE tigger, dvs bygger skjul, eldar i skogen, förorenar och skräpar ner.

Nedskräpning, städning, transporter tillbaka till hemländerna mm kostar miljoner. Kalla mig egoist, men så länge vi inte på ett anständigt sätt kan ge våra gamlingar en människovärdig tillvaro tycker jag att pengarna är fel använda.

En vanlig måltid på ett äldreboende. Inget fredagsmys där inte.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Om mig

Mitt foto
Frilansare med ett förflutet inom marknadsföring och information. Skriver yrkesmässigt mest om hundar, men vädrar gärna mina åsikter om aktuella händelser i bloggform.