Välkommen!

En blogg om livets sorger, bekymmer och förtretligheter.

onsdag 4 december 2013

"Arg dam" gnäller vidare


Jag i 1:a klass. Innan skolan spårade ur.


Morgonens stora samtalsämne i tv-sofforna är svenska skolans stora misslyckande. Oppositionen säger att det är det fria skolvalets fel. Journalisterna på SVT ägnar mest tid åt att försöka räkna ut vem som var minister när den misslyckade resan i skarp utförsbacke började. Dravel dravel dravel. Inte en enda människa pratar om en stor del av problemet, som jag ser det. Föräldrarna. Och föräldrarnas faiblesse för curling. Om ungarna inte från start får lära sig att det finns gränser, att det ställs krav och att de har ett visst eget ansvar – ja, då kan man knappast förvänta sig att de ska lista ut det själva vid pass sex sju års ålder. När de sedan inte får godkänt, skäller föräldrarna på lärarna. Utan en tanke på att det kanske inte var så smart av dem att göra ungarnas läxor. Kanske hade varit bättre om ungarna gjort läxorna själva.
Stora klasser? Jovars, det kan vara en bidragande orsak. Men när jag gick i skolan var vi 28-30 elever i varje klass. EN lärare. Som hade järnkoll på ungarna. Dagens lärare vågar inte säga pip till dem som stör, bråkar och är besvärliga. Då kommer föräldrarna och skäller.

Morgonens andra stora nyhet är att svenska läkare lägger otroligt lite av sin tid på patienter, jämfört med läkare i andra länder. Administration tar alldeles för mycket läkartid, har några konsulter kommit fram till. Konsulterna har också kommit fram till att man bör prioritera efter patienternas behov hellre än efter vilka tider läkarna har lust att jobba. Det kunde faktiskt ett barn räknat ut. Till och med ett barn som gått i svensk skola.

Artisten Timbuktu får idag pris för sitt arbete mot rasism och främlingsfientlighet. Konstnärlig frihet kallas det när man sjunger om att lägga sverigedemokrater i koma och att banka partiledaren gul och blå. Sånt renderar pris som ska delas ut i riksdagen. Komplicerat. 
(V) säger att man ska ”se arbetet som fiktivt” och att ”texterna är lika verkliga som Jurassic Park”, trots att texterna faktiskt handlar om högst levande personer. Tänkte på den som för ett par år sedan – också med hänvisning till konstnärlig frihet och klasskamp - uppmanade till våldtäkt av en medlem av kungafamiljen och fick ett helt annat bemötande. Men att kasta en tårta på Jimmie Åkesson verkar vara mer okej än att kasta en på kungen. Som sagt, komplicerat.
Och nej, jag sympatiserar verkligen inte med SDs politik. Jag är bara oerhört angelägen att alla ska behandlas lika. Oavsett hudfärg, sexuell läggning eller politiska åsikter. I sann demokratisk anda.

I går dömdes två personer till vardera fyra års fängelse för bland annat grovt koppleri. Människohandel, förnedring och stora summor pengar har de ägnat sig åt och förstört ett okänt antal unga kvinnors liv. Inget av detta hade hänt om inte svenska män hade varit sugna på köpeknull. Ursäkta språket, men man kan bli skitförbannad för mindre. Tre män i 30-årsåldern dömdes i samma mål för sexköp. Alltså, vad lider de här snubbarna av? Har vi i cybervärldens inmuppade tillvaro så totalt tappat förmågan till kommunikation att till synes fullt friska män i sina bästa år hellre köper sex än raggar på gammalt hederligt sätt? Där alla inblandade dessutom är med på noterna? Va?

Och apropå köpa. Alla har väl nu insett att man verkligen inte ska köpa angoratröjor? Ingen kan ha missat bilderna på de skrikande kaninerna som utsätts för djävulska plågor när man rycker pälsen av dem. Och när pälsen sedan växt ut tillräckligt mycket, rycker man bort den igen. Så här håller man på tills kaninerna dör. Jag vet att vi är bortskämda med en djurhållning som i alla fall för det mesta är väldigt god här. Jag vet också att vi ibland kanske lite i överkant förmänskligar våra sällskapsdjur och plågar dem med cancerbehandlingar, höftledsoperationer, insulin och proteser. Förutom att klä djuren i dockkläder och bära omkring på dem som modeaccessoarer. Men att grymt misshandla djuren som om de helt saknade både hjärna och känslor är ändå att gå alldeles för långt. Hur är man funtad när man kan ägna sig åt nåt sånt?

I den lilla världen där jag befinner mig är problemen av mer praktisk (och övergående) karaktär. I följetongen Stambytet har vi nu kunnat konstatera att tv-serien Pang i bygget (Fawlty Towers i original. John Cleese i huvudrollen.) är ett under av ordning och reda vid en jämförelse. Vi lever våra liv i kaos under fem veckor. Effektiv arbetstid inne hos oss kan uppskattas till ungefär två dagar. Och då har vi inte räknat alla timmar när förvirrade hantverkare utan förvarning brakar in i lägenheten med hjälp av huvudnyckeln, i tron att de ska utföra någon form av arbete. Som någon annan redan har utfört. Eller som ska göras i en helt annan lägenhet. Arbetsledning är inte byggbasens starka sida, uppenbarligen. Han kanske har jobbat som lärare?
Det söndersågade köksskåpet, som sedan ytterst bristfälligt lagades, har nu nästa snickare varit inne och sågat upp ett hål i. Det var allt som hände i går. Han städade inte ens bort sågspånen efter sig.

Nu är det ett nytt hål i det hjälpligt lagade skåpet.


Till sist ett par mindre irritationsmoment. Jag måste ju leva upp till Bloggtoppens beskrivning av mig som ”Arg dam” (ja, min blogg ligger på sjunde plats, mycket smickrande):

”Eaah eaah…” otroligt störande utfyllnad när folk i tv-rutan inte vet vad de ska säga och inte vill att någon annan ska börja prata. Världsmästare i detta eaah-ande är Fredrik Lindström. Det går fan inte att titta på ”På spåret” längre på grund av det.

Och varför har alla tjejer på SVTs sportredaktion alldeles för små kavajer?




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Om mig

Mitt foto
Frilansare med ett förflutet inom marknadsföring och information. Skriver yrkesmässigt mest om hundar, men vädrar gärna mina åsikter om aktuella händelser i bloggform.