Välkommen!

En blogg om livets sorger, bekymmer och förtretligheter.

torsdag 29 augusti 2013

Lundsbergare


Det gäller att sätta sig i respekt.


De är visst ett alldeles eget släkte; Lundsbergarna. Eller en sekt, som någon skrev. Nu har skolan stängts. Det var inte en dag för tidigt, tycker de flesta till exempel Bris och Lärarförbundet. Rektorn håller inte med, han tycker det är kollektiv bestraffning. Men så fick han sparken också. Tydligen gav det honom sömnproblem, för 04:30 la han ut ett brev på Facebook där han bland annat undrade ”vilket värdegrundsperspektiv som styr SI:s eget agerande”. Och till Aftonbladet säger han att skriverierna om så kallade nollningar är bara förtal, för allt sånt är förbjudet på skolan. Yeah right.

Utredningen visade att rektorn varit väl medveten om kränkningarna som pågått, år ut och år in. ”Husfar” och ”husmor” har också känt till det. Alla verkar ha känt till det. I SvD idag beskrivs ”u-båten”, en av flera så kallade invigningsriter som går ut på att man häller vatten genom ett rör i munnen på en som ligger ner. Alla på skolan tycks veta vad en ”u-båt” är. Men rektorn viftar bort även det med orden ”vi har utsatts för förföljelse som saknar motstycke”. Tänk om man skulle köra "u-båten" med alla nyanställda på olika företag? Bara för att sätta sig i respekt, liksom. 

Eleverna känner sig kränkta, säger de. De ojar sig över att ”beslutet tagits över deras huvuden” och att de inte haft något att säga till om. Alltså. Vilken värld lever de här snorungarna i? Va? Uppenbarligen kommer de från miljöer där de är vana att få som de vill. Fostrade från barnsben att blir ledare, den typen som ingen annan säger åt vad som är rätt och fel.

Man pratar också i upprörda ordalag om alla ”oskyldiga” elever som nu blir ”hemlösa”. Eftersom man uppenbarligen är väl införstådd med den tortyr äldre elever utsätter yngre elever för och inte protesterar är man fanimej inte oskyldig. Man är medskyldig. Att stillatigande se på, eller vända ryggen till, när medmänniskor misshandlas är faktiskt inte okej. Och någon kanske kunde upplysa skitungarna om innebörden av begreppet ”hemlös”.

En av eleverna, en tjej iklädd vit skjorta och slips (alltså, bara en sån sak – tvinga tjejer att klä sig som killar…), säger att ”om en bit är äcklig slänger man väl inte hela kakan”. Jo, för tänk att man gör det. Om en del av limpan är möglig är risken överhängande att det finns mögel som inte syns med blotta ögat. Särskilt om mögelprocessen pågått ett tag. Så det så. Har man flera limpor i samma skåp kanske man till och med slänger allt bröd, för att inte riskera kontaminering…

En av föräldrarna har JO-anmält Skolinspektionen. Hon är jurist, bevars, och säger att Skolinspektionen brutit mot lagen. Vore faktiskt mer klädsamt om fru juristen kunde ta och läxa upp Lundsbergarna som tycks leva helt utanför övriga samhällets lagar och regler.

Och det vanligaste argumentet FÖR de här stenåldersinstitutionerna är att barn med föräldrar som är bosatta utomlands måste få gå i svensk skola. På Lundsberg är det sjutton (17) av eleverna som har föräldrar bosatta i utlandet. Sjutton! Om nu föräldrarna prompt måste bo i utlandet och barnen prompt måste gå i svensk skola i Sverige får de väl göra som utbytesstudenterna gör; gå i valfri skola och inackorderas i familj? Eller så kan de söka till programmet Ung och bortskämd. Nej visst ja, där måste ju föräldrarna engagera sig också. Tänke inte på det.
Carina Berg twittrade i går: Internatskola – för dig som hatar dina barn. Ord och inga visor.

Rektorn, numera före detta rektorn, tycker att man hanterat den senaste misshandeln med strykjärn väl. Händelsen ”är polisanmäld”. Det är riktigt. Men såvitt jag förstår är det inte skolan som polisanmält misshandeln, det var sjukhuset som gjorde anmälan. Bara en sån sak.

Ex-rektorn avslutar sitt Facebook-inlägg med orden ”Lundsbergare stå rakryggade. Ni har min beundran.” Undrar vad alla misshandlade, terroriserade, mobbade och kränkta (och då menar jag på riktigt kränkta) elever känner när de läser det. Men, som doktoranden Petter Sandgren skriver ”sadistisk kamratfostran ska sålla bort de svaga och skapa makthavare”. Tvi vale!

Jo, jag vet. Det finns en massa otäckstyg i dagens nyhetsskörd men det här berörde mig särdeles mycket. Barn som far illa. Barn som inte tas på allvar. Alltid lika upprörande.




2 kommentarer:

  1. De lyckades hitta två elever som var ledsna liksom och just de fick uttala sig. Elever som gråter för att en skola stängs? Aldrig hört talas om. :) Sen visar de ett par elever som går och ser ledsna ut på ett reportage på svt nyheter, på en tom skolgård. Duktigt att ens hitta två! Men de kanske inte alls grät, de kanske hånglade...

    SvaraRadera
  2. Och alla föräldrar sen som dom intervjuat på längden och tvären som är arga för ett beslut "som kom som en blixt från klar himmel". Var har dom föräldrarna varit dom senaste åren? Som rektorn - jagat ripa och andra viktiga sysslor långt från verkligheten?
    Inge VIdare

    SvaraRadera

Bloggintresserade

Om mig

Mitt foto
Frilansare med ett förflutet inom marknadsföring och information. Skriver yrkesmässigt mest om hundar, men vädrar gärna mina åsikter om aktuella händelser i bloggform.