Välkommen!

En blogg om livets sorger, bekymmer och förtretligheter.

tisdag 27 augusti 2013

Fula som stryk




Nån som har sett filmen ”The Expendables 2”? Varför jag såg den? Pja, vad gör man när förkylningen går bärsärk? Och man har Netflix? Klickar på en av de populära filmerna som föreslås, förstås.
Men alltså. Allvarligt. Det måtte ha gått åt mer Botox till den än till Svenska Hollywoodfruar. I alla fall innan Britt Ekland kom med i programmet.
Sylvester Stallone, en gång boxar-hunk, så stelsprutad att det enda som rörde sig i fejset var halva underläppen.
Dolph Lundgren. Inte blir han bättre med åren. Om man säger så.
Jean-Claude vanDamme. Har inte sett en enda film med honom, men googlade förstås eftersom jag undrade om han alltid haft det där stirrande ansiktsuttrycket. Det har han inte. Han borde behållit solglajjerna på.
Och sen Arnold ovanpå det. Som trots alla år i USA och trots sin guvernörspost fortfarande inte fått bort sin tüska brütning. Han såg inte heller riktigt frisk ut.
Den enda som var någorlunda behagfullt åldrad var Bruce Willis.
Vad filmen handlade om?
Ingen aning faktiskt. Dom sprang mest omkring och sköt hejvilt så blodet skvätte (och jag undrade varför det blir blodsplatt på vindrutan om den som kör blir skjuten framifrån) och såg aggressiva ut. Så gott det nu gick för allt nervgift.
Och inte förrän någon timme senare konstaterade jag att Chuck Norris och Tim Allen måtte ha åtminstone delvis samma genuppsättning.

Chuck Norris?
Tim Allen?


Det lär finnas en tredje film med samma titel. I den har de dammat av Harrison Ford och Mel Gibson också. Can’t wait…

Apropå stryk. Twitterflödet i dag innehåller många kommentarer om den så kallade nollningen på Lundsberg. Årets ”inskolning” bestod i att ett stort antal äldre elever höll fast två yngre elever och brände dem med ett strykjärn. Min favorithumorist Måns Möller twittrar ”Nä hörni, ska man ta o bränna sina kompisar på ryggen med strykjärn idag?” och med tanke på hur mycket allvar Möller har bakom sina skämt är det en lysande kommentar. Får man skämta om misshandel? Ja, i just det här fallet är det faktiskt befogat. Inte själva misshandeln i sig, men skolans reaktion är rent farsartad. Hela ledningen hukar och skickar fram en snubbe som säger att det som hänt är beklagligt och kallar det hela för olyckshändelse. OLYCKSHÄNDELSE? Alltså, hur kan man bara komma fram till en sådan slutsats?
-            - Ursäkta men vi råkade bara hålla fast honom. Och sen råkade vi bara bränna honom med ett hett strykjärn. Och det var en ren olyckshändelse att han fick på sig en ögonbindel.
Snubben kallar det också för pojkstreck och upptåg och säger att de som ägnade sig åt misshandeln är djupt ångerfulla. Det var inte deras avsikt att skada sina kamrater. Sådana uttalanden gör mig faktiskt illamående. På riktigt.

Inte kan man stänga av skitungarna heller. Till det krävs tillstånd från föräldrarna, säger den enda i styrelsen som inte leker struts. Och enligt skollagen kan man inte slänga ut dem från skolan heller, då krävs det att de stör undervisningen. Eller att det finns misstanke om att misshandeln kommer att upprepas. Det finns det inte, enligt skolan. Min kvalificerade gissning är att skolan inte vill slänga ut bråkstakarna för det vore att erkänna att det går en massa drägg där. Och då skulle man skrämma bort presumtiva elever och feta intäkter. Troligen sitter några av skitungarnas föräldrar i styrelsen, dessutom.
Alltså.
Björklund.
Är det inte dags att stänga igen de där uråldriga internaten nu? Va? Det måste finnas skolor för barn vars föräldrar arbetar utomlands, heter det. Varför då? Vore det inte trevligare att ta med hela familjen på utlandsjobb? Eller jobba här hemma tills barnen flyttat hemifrån? Eller avstå från att sätta barn till världen om man ändå tänker skicka bort dem på heltid när de börjar skolan?

Hur många skräckhistorier ska man behöva läsa innan man inser att pennalism och så kallad kamratfostran tillhör vardagen i de här skolorna? Hur många år ska detta få pågå? När Sigtunaskolan var på tapeten för något år sedan kom samma typ av reaktioner från ledningen och föräldrarna. Vifta bort med ord som bus och dumheter och att det krävs social kompetens för att klara av den här typen av skolgång.
Smaka på den.
Det krävs social kompetens för att stå ut med förnedring, misshandel och trakasserier.
Kan inte de kriminella gängen köra med samma ursäkter?
-            - Det var en ren olyckshändelse att vi slog sönder knäskålarna på honom.
-            - Vi brände upp hans hus, men det var bara ett pojkstreck.
-            - Det var inte vår avsikt att skada henne så allvarligt när vi sköt henne.
-            - Vi är djupt ångerfulla att vi kört med utpressning.
Och säga att offren inte hade rätt social kompetens.
Typ så.

Fega är vad de är.
Man slår inte en som är mindre.
Man slåss inte flera mot en.
Hette det när jag växte upp.
Men jag växte upp i helt andra kretsar än de här skitungarna.
I min skola fanns bara gammal vanlig mobbning.
Lyllos mig.



2 kommentarer:

  1. Håller med. Borde dra in tillstånden för dom här internaten.
    Dessutom jävligt läskigt att skolan inte polisanmält misshandeln. Det gjorde sjukhuset!
    BGB

    SvaraRadera
  2. Här kommer ett bra filmtips i stället, dokumentären Babies som handlar om bebisar i olika kulturer. Jättegöllig och finns på netflix tror jag.

    SvaraRadera

Bloggintresserade

Om mig

Mitt foto
Frilansare med ett förflutet inom marknadsföring och information. Skriver yrkesmässigt mest om hundar, men vädrar gärna mina åsikter om aktuella händelser i bloggform.