Välkommen!

En blogg om livets sorger, bekymmer och förtretligheter.

tisdag 8 maj 2012

Många många ord

Äkta skumpa
Det dyker upp många märkliga ord i pressen nuförtiden. De flesta ger så konstiga associationer.
Ordet bilmord till exempel. Är det en bil som blivit mördad, eller vad?
Eller nyårsmord. Var det någon som tog död på firandet av årsskiftet?
Kalsongbombare. Eh?
Och nu alla näcka killar i säckväv. Nakenomslag heter det i Expressen. Fast det var visst inte säckväven som döljer familjelyckan som avsågs, vilket jag först trodde.
Man kan hitta hur mycket som helst.

Mycket har också tyckts och skrivits om den 15-årige praoelev vid ett sjukhus i Malmö som fick hjälpa till vid ett kejsarsnitt. Ansvarig läkare tyckte det var ett bra tillfälle att få lära sig något. Förvisso. Och säkert utsattes inte kvinnan för någon risk, men det är väl ganska tydligt reglerat vad en 15-åring får och inte får göra i arbetslivet. Hantera en skalpell tillhör troligen inte det tillåtna.

Cristina Stenbeck ser Kinneviks 75-årsfest, som kostade 24 000 kronor per person, som en investering och inte som en kostnad. En ensam liten aktieägare muttrade över kalaskostnaden på 12 miljoner. Investering. Pyttsan. Det är ungefär lika begåvat som att Kamprad tycker att skatter ska bokföras som kostnader.

Gävlepolisen har trasslat in sig i en massa dumma ordval. Snubben med sönderrivna kläder säger att han attackerats av en björn, vilket snuten betvivlar. Sen har man ändrat sig och säger att det visst är ett djur, men kanske en uggla? Eller kanske en järv? Ett par lektioner i biologi kanske man skulle kosta på sig?

Pratkvarnen och ego-trippen Gunnar Larsson åkte ur Mästarnas Mästare i söndags. Det blir skönt att slippa hans pompösa skrytsamheter under resten av serien. Inte lika trist som roddarbruttan i förra omgången, men inte långt ifrån. Jobbig typ.

Festen är över för Löfven, hojtar Aftonbladet. Jojo, det var kanske inte så smart att öppna truten. Då sjönk förtroendesiffrorna direkt. Märkligt fenomen det där.

Försäkringskassan har bett den sörjande pappan om ursäkt. De bar sig tydligen rätt klantigt åt. Men de står fast vid sitt beslut att han inte saknar arbetsförmåga. Inte för att jag känner till något om hans medicinska status (det gör faktiskt ingen annan än de direkt inblandade) men jag säger som kloka Stina; börja jobba, sorgen blir inte mindre tung att bära för att man går hemma.

Hägglund tar tag i fetman skriver Aftonbladet. Men inte är han så himla fet?

Porrkungen Bert Milton är livrädd för kvinnor, säger han. Det kan ju förklara varför han ägnar sig åt den ultimata kvinnoförnedringen. Kanske läge att söka proffshjälp i stället?

Under mina dagliga promenader lägger jag märke till att nästan inte en enda människa promenerar utan att babbla i telefon. Eller kolla facebook eller vad man nu gör medan man går. Det är rent livsfarligt. De varken ser eller hör sina medpromenerare, cyklister eller ens bilar för den delen. Inte heller ser eller hör de sina egna barn. Jag ser otaliga pappor och mammor som står vid sandlådan, gungorna eller klätterställningen helt uppslukade av sina telefoner medan ungarna riskerar, om inte livhanken så i alla fall allvarliga frakturer, medan de klättrar omkring utan tillsyn. Det är faktiskt helt galet.

Ännu galnare: Carola har försett sin nyadopterade dotter med hårförlängningar. Alltså. Flickan är tre år gammal. TRE år! Frågor på det?

I familjer, vänkretsar och andra mindre eller större sällskap utvecklar man ofta ett eget sätt att prata, egna ord och uttryck. Sånt som låter väldigt märkligt när man säger det i fel sällskap. Ett exempel från min egen värld är till exempel att balkong förenklats till balle. Det kommer från början från en arbetskamrat och sagt tillräckligt många gånger högt, låter det inte konstigt alls. Nu säger nästan alla i min omgivning balle i stället för balkong. Likaså säger vi aningen respektlöst skumpa i stället för champagne. Då kan det betyda vilken typ av mousserande vin som helst, som en liten gardering så där om man inte råkar ha äkta vara att bjuda på. Alla förstår vad man menar; ingen höjer på ögonbrynen. Och ändå. Mitt sms med texten "Skumpa på ballen i kväll?" kändes inte helt rumsrent.
Märkligt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Om mig

Mitt foto
Frilansare med ett förflutet inom marknadsföring och information. Skriver yrkesmässigt mest om hundar, men vädrar gärna mina åsikter om aktuella händelser i bloggform.