Välkommen!

En blogg om livets sorger, bekymmer och förtretligheter.

tisdag 29 maj 2012

Hemma igen


Tänk att det är samma sak varenda gång man kommer hem från en utlandsresa. Man häpnar över hur ostädat det är på en massa offentliga platser. Och man häpnar så man nästan storknar över hur oartiga svenskar i allmänhet är.

I andra länder ber man om ursäkt om man råkar stöta till någon man går förbi. I Sverige får man skylla sig själv att man över huvud taget finns, än mer om man står eller går i vägen för någon drulle som prompt ska kolla mobiltelefonen medan han/hon drar fram som en vägvält. Engelsmän, eller Jersey-bor som det senast var fråga om, säger tack. Hela tiden. Till i princip allt. Please och Thank you måste vara engelsmännens mest använda ord. De svenska motsvarigheterna verkar ha fallit i glömska för länge sen. Djup glömska. Det är otroligt sorgligt.

Dessutom tycks vi svenskar ha glömt hur man städar. Inte så att jag besökt en massa engelsmän och kollat hur de har det hemmavid, men alla (och då menar jag verkligen alla) restauranger, barer, pubar, hotell, flygplatser - you name it - har kolossalt välstädade toaletter. Inte en enda gång vände jag i dörren, som man oftast gör i svenska dito, för att det var skräpigt, nerkissat eller allmänt ostädat. EN oaptitlig toa har vi sett. Den fanns utanför bussterminalen i St Helier på Jersey. Det må vara ursäktat.

Apropå toaletter. Ingenstans har vi råkat ut för att någon pub, bar eller restaurang nekar en att använda toan (men det har hänt EN gång på ett hotell i Frankrike). I Sverige står det stora, arga anslag på nästan varenda toalett "ENDAST FÖR RESTAURANGENS GÄSTER". Inte för att jag är lagd åt det hämndlystna hållet, men jag önskar faktiskt alla som sätter upp såna där skyltar att drabbas av våldsam diarré minst en gång i veckan. Gärna på något ytterst olämpligt ställe. Och sedan råka ut för att inte få gå på muggen. Eller att möjligen få tillträde till toan men tvingas betala innan krogägaren nådigast låser upp dörren.
Varsågod.
Liksom.

Vad har hänt medan vi varit borta då?
Loreen vann Eurovision Song Contest. Det var bra gjort. Och ja, visst är hon svensk. Oavsett vad SDs partisekreterare tycker. Han hade väl inte partipiskan på sig där han satt i tv-soffan sent på lördagskvällen. Man hörde inga såna protester när Arja sjöng. Hon har väl en ganska tydlig brytning i sitt uttal? Och Herreys, hade inte dom brorsorna bott i USA i hela sina liv. Typ. Jag kan säkert komma på fler om jag tänker en stund, men jag har ingen lust.

Apropå SD. Det blev visst väldigt tyst när statistiken över anhöriginvandringen presenterades i går. Man har trott att ensamkommande flyktingbarn släpar hit hela tjocka släkten efter ett tag, men nu visade det sig att det bara är tio procent av dem som får hit familjen. Snopet för rassarna. Och jag tänker att om man nu vill att alla icke-svenskar ska åka härifrån, borde man väl i konsekvensens namn ta hem alla svenskar som av en eller annan anledning har flyttat från Sverige? Vi kan väl stänga in oss i vår blågula puppa och inte beblanda oss alls, inte ta in några utländska varor och då heller inte exportera några. Vi kan bli som Nord-korea. Det verkar väl mysigt?
Inte?

Amerikansk polis sköt ihjäl en man som tuggade på en annan mans ansikte invid en motorväg. Naken var han visst också. Han som tuggade. Det stod inte så mycket om mannen som blev tuggad på. Alltså. Vissa nyheter kan man klara sig utan.

Jordbävning i Italien igen. Vad händer?

Rättegången mot Peter Mangs fortsätter. Och han sitter och läser Charlie Normans memoarer. Läskigt. Men ett par gånger har han sagt något. Till exempel att någon samlat upp hans tomhylsor från skjutbanan och placerat dem på mordplatsen. Eller att han bara skojade när han erkände för ett flertal personer att han mördat. Kul kille det där.

Rättegången mot den norske terroristen fortsätter också. I dag skulle visst tre vänner till honom vittna. Har han så många vänner?
Häpnadsväckande.

Den svenska begäran om att få Julian Assange utlämnad ska upp i Englands högsta domstol i morgon. Stort  uppslag i DN. Och det enda jag kan tänka är att han borde trimma bort näshåren.

Aftonbladet avslöjar att en elallergisk kvinna svimmar i kväll under en intervju på TV5. Hon fick svåra allergiska reaktioner av kameror, lampor och mikrofoner skriver tidningen. Herregud.

Samma tidning skriver också att Jan Malmsjö, 80, ramlat ner från scenen under en intervju i SVT. Är han också elallergisk?

Grekerna tömmer nu sina bankkonton och stoppar stålarna i madrassen. Och fortsätter vägra betala skatt. Så går det när tilltron till de styrande övergår från förakt till fullskaligt misstroende. Var ska detta sluta? Undrar om jag har några gamla drachmer liggande. De kanske kommer väl till pass i höst när vi ska dit...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Om mig

Mitt foto
Frilansare med ett förflutet inom marknadsföring och information. Skriver yrkesmässigt mest om hundar, men vädrar gärna mina åsikter om aktuella händelser i bloggform.