Välkommen!

En blogg om livets sorger, bekymmer och förtretligheter.

onsdag 23 november 2011

Ja, se pengar


Var det inte Tore Skogman som sjöng den låten för en massa år sedan?
- Ja se pengar, ja se pengar, är till bekymmer för fattig och för rik.
Jo det var det bestämt.
Rätt hade han också.

- Girighet är en rot till allt ont.
Så står det i Bibeln. Man behöver inte vara religiös för att instämma.

Det finns hur många bevingade ord som helst som handlar om pengar. En del ser pengar som allena saliggörande, andra sätter likhetstecken mellan pengar och kapitalism och elände. Faktum är att utan stålar funkar ingenting. Det vet alla som har samlat rabattkuponger och dragit i en tia tills den skriker. Har man varit där har man också vett att sätta värde på pengar och i rätta proportioner.

- Mycket vill ha mer.
Har jag själv förvånat och bryskt blivit medveten om. Den släkting som har det absolut bäst ställt, är den som girigt roffar åt sig allt av värde medan andra släktingar värderar arvegods efter kära minnen. Så kan det gå.

Högaktuellt är just nu pengar och äldreomsorg. Motståndarna till valfrihet och privata aktörer menar att det är pengarna som ställt till ett helvete för de gamla. Förespråkarna för den privata sektorn menar att det är kommunernas snålhet och bristande upphandlingsrutiner som är boven i dramat.
Visst, tillräckligt med pengar löser en del.
Men det är hur pengarna används som är det absolut viktigaste.
I uppdraget till vem det än är som driver ett äldreboende måste ingå att de pengar man har till förfogande används till själva verksamheten. Till att ge de äldre den omvårdnad, vård och trivsamma vardag de så väl behöver på gamla dar.
Och förvisso, har man mer stålar kan man betala högre löner och kanske kan anställa folk som har ett IQ som ligger omkring genomsnittet. Inte enbart pantskallar som nöjer sig med en skitlön för att den är något högre än socialbidraget. Som de tre timanställda som spökade ut en gammal dam som just avlidit, klädde ut sig i hennes kläder och uppförde någon slags bisarr teater i hennes rum. Man kan lugnt konstatera att hissen inte gick ända upp i de skallarna.

Elbolaget Kraft & Kultur (bara namnet gör ju att man höjer på ögonbrynen) har en liten brist i kassan. Det fattas 1,8 miljarder. Styrelsen skyller på revisorerna, revisorerna skyller på varandra och ingen j-el ser sig ha något ansvar för att stålarna är borta.
Hjälp.

Alltså. Inte för att jag vill kolla kungens kontoutdrag från First Card eller Visa, men en viss skyldighet kan jag tycka att han har att redovisa vad han gör med de 123 miljoner han och familjen får nästa år.

Och alltså. Ibland blir man förvånad. Hur kom alliansen fram till att man ska beskatta fondsparande? Tankevurpa är bara förnamnet. Och jag trodde att straffskatt på sparande var vänsterns paradgren. Måste komma ihåg att sälja alla fonder innan årsskiftet. Eller heter det före? Nä, innan heter det. Tror jag.

Fondbolagen, som är de stora vinnarna på småspararnas flit, behöver inte skatta för sina gigantiska vinster alls. Ge dig på dom i stället, Anders Borg!

Rättegången mot massmördaren i Norge har sitt förspel just nu och inom kort ska resultatet från den stora psykutredningen presenteras.
Alltså, ringer man 112 från Utöya och säger: "Ja, god dag, mitt namn är kommendör Anders Behring Breivik i den norska antikommunistiska motståndsrörelsen.” är man antagligen inte riktigt klok.
Var det verkligen nödvändigt att kosta på en stor sinnesundersökning? Va?

Och vad har dagens hund med texten att göra?
Inte mycket. Man skulle kunna göra en koppling till dumskallar.
Galoschbettet ger inte direkt ett intelligent uttryck.
Långsökt? Absolut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Om mig

Mitt foto
Frilansare med ett förflutet inom marknadsföring och information. Skriver yrkesmässigt mest om hundar, men vädrar gärna mina åsikter om aktuella händelser i bloggform.