Välkommen!

En blogg om livets sorger, bekymmer och förtretligheter.

onsdag 8 mars 2017

Dagens rätt eller fel


 

”Mot bakgrund av deras ålder samt säkerhetsläget i Afghanistan skulle de drabbas mycket hårt av utvisning” skrev tingsrätten i domen mot de fem killar som misshandlade och våldtog ett barn. Nu har hovrätten ändrat domen eftersom man anser att gruppvåldtäkten var allvarlig, de ska utvisas efter avtjänat straff (sluten ungdomsvård). Fem äldre killar ger sig på en yngre. Och filmar övergreppen. Man kan undra vad ett gäng grabbar som beter sig så svinigt lider av.

Man kan också med fog undra vad rättsväsendet lider av. Förutom det oerhört märkliga systemet med politiskt tillsatta nämndemän så verkar tolkning av lagen vara minst sagt yvig. Än är det si och än är det så. I samma rättsfall. Är det inte väldigt sällan som hovrätterna bara fastställer tingsrätternas domar? Eller är det kanske bara de som ändras som det skrivs om?

De fem grabbarna är dessvärre inte ensamma om beteendet. Det senaste året har inte mindre än femton män dömts för olika gruppvåldtäkter av pojkar. ”Vi tänkte inte på möjligheten att det kunde hända” säger Socialtjänsten medan Aftonbladet skriver ”gång på gång har barn med myndigheternas hjälp utsatts för risken att bli våldtagna av fullvuxna män”. Skrämmande okunskap. Skrämmande läsning.

 Solna tingsrätt har dömt St1 att betala 200.000 kronor i skadestånd till Stefan Holm (plus hans rättegångskostnader på nästan en halv miljon) för att ha gjort reklam som han tycker har ”förlöjligat hans största idrottsliga framgång” skriver Expressen. Han blev kränkt och har mått jättedåligt. Han har utsatts för gliringar från både bekanta och främmande människor, säger han. Nu mår han bättre. Tusse då.

Fotbollsvärlden är förbannad på Zlatan som armbågat en annan spelare och bortförklarat det med att spelaren självmant hoppade in i armbågen. Eller hur. Som den där gamla sketchen ”Han sprang rakt på strumpstickorna bara, sju gånger.” Nån snubbe kallar Zlatan för psykopat. Han kanske kan få jobb i Washington?

Företaget Canos VoB gjorde förra året en vinst på 51 miljoner kronor. Företaget arrangerar boenden åt ensamkommande flyktingbarn. Alltså, är det någon verksamhet där vinsterna borde begränsas så är det väl i just den branschen? Att ett gäng sjuksköterskor startar en vårdcentral eller några förskolelärare öppnar förskola och alla vill göra en viss vinst är väl inget att gorma om, men att staten bara gapar och sväljer – och betalar - när företag fakturerar hundratusentals kronor i månaden per barn är fullständigt obegripligt. Har Reepalu nån åsikt om det månntro?

Och Internationella kvinnodagen till ära har styrelsen i Byggnads iklätt sig så kallade ”pussy hats” och kablat ut en bild på sig i dessa rosa huvudbonader. En helt igenom manlig styrelse, ska kanske tilläggas. Vore det inte bättre att arbeta aktivt för att få bort macho-jargongen, få in fler kvinnor i branschen och framför allt välja in kvinnor i styrelsen? Va?

Så var det det här med Trump då. Han verkar ägna sig åt det som kallas ”wag the dog”. Det är svansen som viftar på hunden i stället för tvärtom. Man hittar på en icke-nyhet för att dra fokus från en riktig nyhet som man inte vill att någon ska uppmärksamma. Så medan han hejvilt twittrar att Obama har avlyssnat honom, kan hans hejdukar i lugn och ro hitta på nya galenskaper. Världens medier är fullt upptagna med att kommentera hans twittrande. Smart, kanske. Å andra sidan tänker jag att det finns några tänkbara förklaringar till inlägget. Antingen är han spritt språngande galen. Eller så har han faktiskt varit avlyssnad och då betyder det att han är misstänkt för landsförräderi.
Så här på andra sidan Atlanten kan man dra på munnen åt alla skämt om the Donald. Och det är tur att det finns humor. Men ibland fastnar skrattet i halsen. Som när man läser i kommentarsfälten till amerikanska tidningars nätupplagor. De gör mig mörkrädd. På riktigt.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Om mig

Mitt foto
Frilansare med ett förflutet inom marknadsföring och information. Skriver yrkesmässigt mest om hundar, men vädrar gärna mina åsikter om aktuella händelser i bloggform.