Välkommen!

En blogg om livets sorger, bekymmer och förtretligheter.

tisdag 26 januari 2016

SkärpningJo men det är väl dags att börja gnälla lite igen.
Efter några veckor over there är man så glad och nöjd och utvilad så man vill liksom inte låta energin gå åt till att knorra över vare sig det ena eller andra. Tills man konfronteras med sina landsmän. Alltså. Vad lider svensken av? Egentligen? Det där vanliga, hyggliga, medmänskliga som man stöter på i andra länder (i synnerhet i USA) tycks helt och hållet ha försvunnit från Svenne Banans medvetande. Man knuffas och skuffas och armbågar sig fram. Är sur, otrevlig och näst intill empatistörd så tankarna närmast går till de gamla gubbarna på balkongen i Mupparna. Inte hjälper det att man är trevlig själv heller. Råkar man hålla upp dörren, ge bort en parkeringsbiljett eller låta någon gå före i kön blir man betraktad som mentalt störd. Av blickarna man får känns det så.

Inte ens i mångmiljonstaden New York möts man av någon snorkighet. Aningen stressigare och hetsigare tempo än i laid back Austin, men artigheten finns där. Och medmänskligheten. Skärpning Svensson!

Men jag tänker inte gnälla på Kommunal. Det gör alla andra. Märkligt att folk är så himla förvånade. Den där kulturen såg jag redan i slutet av 70-talet då jag lockades att gå med i Handels. ”Opolitiskt”, sas det. Och sen inledde man medlemsmötena med att sjunga Internationalen. Inte kunde man gå ur heller. Man fick straffa sig ur, ge fasen i att betala medlemsavgiften och sedan finna sig i att bli ”utesluten på grund av bristande betalning”. Inte gjorde ombuden nåt annat än gnällde sinsemellan, fikade för medlemmarnas pengar och gick ut och åt en och annan middag. Det mesta på betald arbetstid, dessutom.

Nyss hemkommen fick man ta itu med räkningshögen. Insåg då att på försäkringsbolaget Trygg Hansa kan man inte räkna. Vi tecknade försäkring när vi köpte bil i somras. Halva priset första halvåret, löd erbjudandet. Vad man inte berättade var att den rabatten skulle man ta igen genom att ta dubbelt betalt andra halvåret. Eller vad sägs om ”Årspremie 7843 kronor, Att betala 5229 kronor” för kommande sex månader. Att prata med Kundtjänst funkar inte heller. Där får man de mest märkliga svar som t ex att ”Ordinarie pris för helår är 10458 kronor” eller att man ”missat att dra av samlingsrabatt 5%”. Men. Ett ägarbyte bara så kan vi välja ett försäkringsbolag där man kan räkna.

Det känns bra att gnälla över sådana I-landsproblem, i stället för att tänka på att det är kris hos polisen framförallt i Stockholm med alla ”gatubarn” från Marocko som man inte klarar av att skicka tillbaka. Eller kaoset som nu uppdagas på diverse boenden för ensamkommande flyktingbarn. Eller kaoset över huvud taget i samhället på grund av att våra beslutsfattare inte haft förmåga/ork/intelligens nog att inse att det givetvis kommer att bli ännu större integrationsproblem med det kraftigt ökade antalet asylsökande. Det är lika anmärkningsvärt som att politiker och andra förvånat konstaterar att det är lärarbrist. Man vet hur många barn som föds varje år. Borde inte kräva ett supersnille för att räkna ut hur många som kommer att börja skolan sex år senare.

Och hur många mord har begåtts innan ens årets första månad är slut? Jag tror inte ett ögonblick på GW när han påstår att den grova brottsligheten minskar.

Och Thomas Brolin sågas i Expressen för att han kom till Idrottsgalan klädd i ”mjukis t-shirt”. Är inte alla t-shirt ”mjukis”?
Och några ord som stack ut i dagens tidningsläsning:
Sexbunkerläkare
Modemåste
Supersmoothie
Rullstolssvärdsman
Köttfusk

I’ll be back.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Om mig

Mitt foto
Frilansare med ett förflutet inom marknadsföring och information. Skriver yrkesmässigt mest om hundar, men vädrar gärna mina åsikter om aktuella händelser i bloggform.