Välkommen!

En blogg om livets sorger, bekymmer och förtretligheter.

måndag 15 december 2014

Kålsupare
Vad gör en kålsupare?
Äter kålsoppa, enligt Wikipedia. Och supa i det här fallet är detsamma som sörpla, tydligen. Lika goda kålsupare betyder alltså att man sörplar kålsoppa likadant som någon annan.
Som sagt, det går inte en dag utan att man lär sig något nytt.

Soppan i regering och riksdag är värre än värsta farsen, så det finns egentligen inte så mycket att säga. Annat än att alla verkar vara lika goda kålsupare. S pekar finger åt Alliansen för att SD röstade på deras budget. Som om det var Alliansens fel, liksom. Och i Skåne röstade S för SDs budget, något som har passerat i stort sett obemärkt. Och Löfven verkar som vanligt inte ha fattat nånting. Inte ens hans egna partikamrater förstår vad han vill och menar längre. Lite som i EU-nämnden där han till slut inte visste själv vad han pratade om. Har han fullföljt någon enda liten grej han har utlovat? Å andra sidan om han säger emot sig själv hela tiden kan ingen riktigt beslå honom med lögner. Är det den taktiken som gett honom rykte som en god förhandlare?


Men såklart han inte kunde avgå. Han hade ju beställt nya möbler för en kvarts miljon. Han måste ju få njuta av dem ett tag. Och det fattar man ju att det krävs Carl Malmsten-mattor för att kunna Ta Ansvar för Sverige. Och Bruno Mathson-fåtöljer. Funkar ju inte lika bra att Ta Ansvar i en Ikea-soffa. Det kan ju ett barn räkna ut. Vad hände med Alliansens möbler? Åker på soptippen? Eller vad? Bra att S satsar på kvalitet så inte möblemanget är utnött efter bara några år.

Sen är det lite roligt att följa debatter och diskussionstrådar på nätet. Undrar i mitt stilla sinne varför människor på de politiska ytterkanterna är så himla förbannade hela tiden. På allt och alla. Och vägrar se sina egna avigsidor. Vänsterpartiet, med rötter i kommunismen. Varför hör man aldrig det? Det är väl lika illa som att SD har rötter i nazismen? Såg ett program om diktatorer häromkvällen. Stalin hade ihjäl 800 000 ryssar som han godtyckligt stämplade som fiender och meningsmotståndare. Skulle det på något vis vara mindre vedervärdigt än att ha ihjäl människor pga religion, hudfärg eller hälsostatus?

Och så blir jag så fascinerad över alla som ”hotar” med att ta bort oliktänkande från sina vänlistor på Facebook. Så trist att bara umgås med folk som tänker och tycker som man själv. Vad pratar man om då när man träffas? En snackar och alla andra nickar instämmande, eller? Guvatrist.
Dessutom känns det hyfsat inskränkt, men var och en blir ju salig på sin tro. Och jag vet, det finns människor som lever enligt devisen ”det finns två sätt; mitt sätt och fel sätt”. Good luck. Säger jag bara.

Men apropå soppa. Eller sörpla. Eller nåt. Jag satt i väntrummet på vårdcentralen häromdagen. En pappa med liten dotter, gissningsvis runt året. Hon kunde varken gå eller prata, men satt på golvet och lekte lite halvtrött. Började gnälla lite grann efter en stund. Då tar pappan upp en karamell, biter av en liten bit och stoppar i munnen på flickan. Alltså. Hjälp. Säger jag bara. Och sen undrar dom varför ungarna har hål i tänderna, trots att vi har gratis barntandvård.
Dessutom vet väl varenda människa i dag att man inte ska ge barn socker. Över huvud taget. Och ändå. Fortfarande ser man ungar med saft eller juice i nappflaskorna, sötade kex i händerna eller en godispåse i barnvagnen, chips och läsk som fredagsmys. Det är fanimej barnmisshandel. Kolla bara vad de ger ungarna i USA. Och jämför sen med hur många överviktiga där finns. Och fatta sambandet.

Löfven samlar sina ministrar på Harpsund och sen ska man hålla presskonferens. Det är inte ens intressant längre. Inte minst för att det de står och svamlar om inte gäller när tidningarna går i tryck i natt. Pressekreteraren upprepar flera gånger att dagens möte handlar om ”hur landet i stort påverkas av att det nu är alliansens och SDs budgetförslag som gått igenom”. Det vore ju klädsamt om någon enda en av de där tomtarna kunde hålla sig till fakta. Det är alliansens budget som gäller 2015. SDs budget är nerröstad.


Tomteverkstan, var det någon som kallade regeringen. Det tycker jag är en förolämpning mot tomtarna. I tomteverkstan jobbar alla med samma målbild. Vore väl bra om även regeringen kunde göra det. Och sluta med att gnälla på alla andra. Kom med några riktigt bra och genomtänkta förslag och raka besked. Ge oss lite lugn och ro, över jul åtminstone.

Ja, jul ja. Någon julstämning har inte direkt infunnit sig. Grått är en av vinterns stora modefärger. 
VI MÄRKER DET.

15 december - Hej mitt vinterland...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Om mig

Mitt foto
Frilansare med ett förflutet inom marknadsföring och information. Skriver yrkesmässigt mest om hundar, men vädrar gärna mina åsikter om aktuella händelser i bloggform.