Välkommen!

En blogg om livets sorger, bekymmer och förtretligheter.

torsdag 3 juli 2014

Att anpassa sig

Mitt tips på ny programledare för Allsång på Skansen. Foto: Sune Andersson, jazzfoto

Alltså. Vad är det med folk nuförtiden? Alldeles för många verkar tycka att de ska ha sin vilja igenom. Oavsett. Att anpassa sig verkar vara hur omodernt som helst. Rätta mun efter matsäcken likaså. Kollade Lyxfällan i går. Blir lika upprörd varenda gång det sitter en dumskalle med skulder upp över öronen och fortsätter shoppa på kredit. ”Det verkar inte som om du tänker alls” sa programledarna. Och gårdagens blondin svarade ”Nej, jag är kanske inte så smart”. Dagens underdrift.
I och för sig är kanske den yngre generationen ursäktad. De har haft curlingföräldrar som löst problemen åt dem. Men det är dessvärre inte bara ungdomar som sitter där och ser chockade ut när de får klart för sig att 18.000 inte räcker om man ska handla för 25.000. Herregud.

I dag är det ännu en studerande som ska anmäla sin skola till DO. Hon pluggar till tandhygienist. Och vill prompt bära långärmade kläder. Alltså. Det vet väl varenda människa att inom vården ska ALLA bära kortärmat. Av hygienskäl. Det gillar inte tjejen som inte vill visa armarna av religiösa skäl. Sorry bruden, då får du nog välja ett annat yrke. Patientsäkerheten går först. Jag har sagt det förut och säger det igen. Är man naturist får man bada där nakenbad är tillåtet. Får man klaustrofobi av att bära hjälm kan man inte bli hockeyproffs. Är man blind får man inte köra spårvagn. Und so weiter.

Våra förbundskaptener i fotboll, Hamrén och Sundhage, ställde upp på fotografering i går tillsammans med sverigedemokraternas ungdomar. Visade det sig sedan. Fullt pådrag i medierna. Och jag bara undrar, varför är det värre att posera med sverigedemokrater än att propagera för kommunism? Som Sundhage gör i tid och otid. Jag fattar inte.

Petra Marklund anges som enda skäl till ”tittarfiaskot” i tisdagens Allsång på Skansen. Jo, det var väl på tiden att välja en kvinna. Men det hade nog varit smartare att ta en duktig programledare än att satsa på en utpräglad sångerska. Som sådan är hon lysande. Som programledare, sorry, inget vidare. Bara det att hon kör fram mikrofonen till folk som inte ens försöker sjunga. Och som blir jättegenerade när de hamnar i närbild och känner sig tvingade att börja bläddra i häftet och klämma fram ett ynkligt pipande.
Inte kan hon texterna i allsångerna heller, Petra. Det borde inte vara så himla svårt för ett proffs att träna in. Om hon nu tydligen har missat alla våra populära allsångssånger under första delen av sitt liv. Jättekonstigt.
SVT skyller tittartappet på fotbolls-vm. Och på det regniga vädret. Och på jag-vet-inte-vad. Kanske måste de för att inte Petra ska ”packa ihop och sticka till Hawaii” som hon tydligen ser som ett alternativ.
Se och lär, Petra, så kanske det blir bättre nästa vecka. Börja med att lära dig sångtexterna utantill. Steg två blir att kolla på publiken och sikta in dig på någon som sjunger. En bra början i alla fall.
Eller ge jobbet till Gunhild Carling i stället.

Kvinnomagasin, ni vet vecko- och månadstidningar som i princip uteslutande skriver om bantning, skönhetstips och mode, brukar alltid prydas av någon underskön modell. Förresten pryds nästan alla tidningsomslag av kvinnor. Nån mer som reflekterat över det? I branschen sägs det att så fort de har en man på omslaget sjunker försäljningen. Oavsett vilken tidskrift man pratar om. Det tror jag vad jag vill om. I alla fall har nu Women’s Weekly i Australien kaxat till sig och har en svårt brännskadad kvinna på omslaget. Budskapet är att skönhet inte alltid syns utanpå. Klok påminnelse. Råkar man ut för en sådan olycka – eller t ex tappar håret av cellgifter, får fula ärr efter svåra operationer osv – bryr man sig antagligen väldigt lite om generande hårväxt, tandblekning och annat som är så superviktigt att skriva om i de här blaskorna.
Otroligt modig och tuff kvinna. Och så rätt tänkt av magasinet.


Unionen går ut hårt med annonser där man kan testa ”så blir nya lönen om du förlorar jobbet”. Alltså. Blir man arbetslös faller arbetslöshetsförsäkringen ut. Klart som fan (ursäkta) att man inte får samma pengar när man är arbetslös som när man har lön. Även om nu sossarna tycker att man borde ha det. Så himla stört.

Cecilia Malmström säger i dagens DN att hon överväger att dra italienska staten inför rätta. Det gäller flyktingarna från Eritrea och Somaila som i de flesta fall hamnar i Italien. Då ska Italien, som första land, behandla asylansökningarna. Det gör man inte. Man skickar helt enkelt vidare människorna i Sverige. För är det nånting människor vet om Sverige så är det att här är vi hur lättlurade som helst. Eller humana, om man hellre vill se det så.

Slutligen. Alla bantningstips som fyller tidningarna nu inför badsäsongen. Folk börjar tydligen känna viss panik inför att visa sig i baddräkt (ingen risk med det aprilväder vi haft hittills i sommar, men ändå).
Är det så himla konstigt att ätstörningar kryper allt längre ner i åldrarna? Tänk er själva att ha en morsa (ibland även farsa) som är totalt insnöad på sitt ätande. Vad man SKA äta, vad man BORDE äta, vad man INTE ska äta, vad man INTE SKULLE ha ätit och så vidare. Stört. Säger jag bara.
Om man stoppar i sig fler kalorier än man gör av med blir man tjock.
Man får anpassa input efter output. Eller tvärtom.
Svårare än så är faktiskt inte ekvationen.3 kommentarer:

 1. agneta genberg4 juli 2014 10:25

  alltså, att ge gunilla carling uppdraget som allsångsledare på skansen då skulle ju inga andra artister få en syl/ton i vädret. hon är dessutom en medioker musiker även om hon kan tuta i tre trumpet samtidigt och stampa takten med foten. en bra cirkusartist är vad hon är. även om hon är uppvuxen / drillad i musikfamiljen av stentuffa pappan som har en del konstiga sympatier, men det tar vi en annan gång.
  agneta

  SvaraRadera
 2. Hon må ha haft en konstig pappa och en udda uppväxt, men jag tycker ändå hon skulle passa som programledare för Allsången. Där ska man ha en PROGRAMLEDARE, inte en person som i första hand är musikbegåvad.
  Tycker jag.

  SvaraRadera
 3. Sarah Dawn Finer for Allsångare!

  SvaraRadera

Bloggintresserade

Om mig

Mitt foto
Frilansare med ett förflutet inom marknadsföring och information. Skriver yrkesmässigt mest om hundar, men vädrar gärna mina åsikter om aktuella händelser i bloggform.