Välkommen!

En blogg om livets sorger, bekymmer och förtretligheter.

måndag 29 oktober 2012

Pinsamt


Oftast kan man väl betrakta pinsamma människor med ett milt överseende. Om man ens bryr sig. Gunilla Persson (svensk hollywood-fru, fast hon är ju ingens fru - konstigt) är pinsam när hon i sin absoluta avsaknad av självinsikt och självkritik är så otroligt förvånad att hon inte har några vänner. Om det ens är sant. Maken är fullt och fast övertygad om att det finns ett manus till programserien. Hur det nu är med det, så kan man ta fram skämskudden och tänka att man faktiskt inte behöver engagera sig ett enda dugg.

Pinsamma människor i samma rum som man själv befinner sig i är däremot knepigare att hantera. Visst, man kan låtsas som om man inte bryr sig, men om Den Pinsamma är den pinsamma sort som pockar på odelad uppmärksamhet blir det knivigare. Från alla i rummet närvarande, dessutom. Det är inte ens ett subtilt pockande utan kunde lika gärna bestå i att Den Pinsamma viftar med armarna i luften, nästan som en semafor, och ropar med hög röst:
- HÄR ÄR JAG!!! SE PÅ MIG! HÖR MIG!
och
- Alla här inne har väl fått klart för sig att jag är POPULÄR!? Jag har MASSOR AV VÄNNER. Jag är FRAMGÅNGSRIK och mycket INTRESSANT!
Nånting sånt.
Vad gör man?
Försöker hålla igång en konversation i en annan ände av rummet?
Sätter på stereon på hög volym?
Drar sig undan till ett annat rum?
Det sistnämnda verkar vara vanligast, men inte ens då fattar Den Pinsamma utan kommer lommande efter och undrar "Varför står alla här inne?".
Jo, det kan man ju undra.
Suck.

Pinsamt är det också när Journalistförbundet ideligen försöker sälja på medlemmarna försäkringar som man inte bett om. För ett par år sedan var det Folksams försäkring. Nu är det Bliwa.
"Här kommer information om din frivilliga inkomstförsäkring."
Frivillig? Öh?
Man är automatiskt ansluten till försäkringen och vill man inte ha den måste man tacka nej. Förra gången det hände kollade jag med Konsumentverket vad som gäller. Så här svarade de:

"Att en gruppmedlem kan bli ansluten till en försäkring genom att inte avböja försäkringen kallas reservationsanslutning eller reservationsmetoden. Detta är ett exempel på negativ avtalsbindning. Detta är enligt marknadsföringslagen olagligt att binda en konsument till ett avtal genom passivitet. "
Jag skickade den informationen vidare till Journalistförbundet som tackade och lovade att se över sina rutiner. Det gick tydligen inget vidare. Så nu har de fått samma information en gång till.
Varsågod.
Liksom.

Och nu kom väl varningarna som alla väntat på. (Eller?) De så otroligt populära och bästsäljande ögonfransförlängningsmedlen (säg det fort den som kan) Neulash och Revitalash är jättefarliga. Så farliga att Läkemedelsverket går ut och varnar för att använda dem. Alltså. Läser inte folk innehållsförteckningar längre? Skiten innehåller hormoner. Hur skulle annars håret växa? Och all hormonbehandling ger olika typer av biverkningar. Haja.

Och apropå farliga ämnen. Bisfenol A får inte användas i nappflaskor men tandläkarna kör med det för att släta ut ojämnheter på barns tänder.
Alltså.
För det första. Varför slätar man ut ojämnheter på barntänder?
För det andra. Är det inte hög tid att någon granskar tandläkarna snart? De får hålla på med en massa både märkliga och gammalmodiga metoder utan att någon följer upp resultatet, till exempel fucka upp både utseende och funktion med fullständigt horribla tandregleringsmetoder som dessutom kostar skattebetalarna mängder med stålar.
Jättekonstigt.

Elisabeth Olsson-Wallin har inte bara retat upp folk med sina bilder. Nu har det visat sig att det senaste konstverket (nåja) är gjort av bilder hon snott från andra fotografer. Så otroligt oproffsigt och pinsamt.

En dansk man har donerat sperma till en dansk spermabank och är far till 43 barn (varav arton svenska) trots att han bär på en genetisk sjukdom (oklart vilken). Ja, hemlagat är bäst. Gäller det mesta.

Fotbollsspelaren Anders Svensson i Elfsborg är gnälligast i hela Allsvenskan, skriver Expressen.
Pinsamt? Ja.
Men var det en nyhet? Nej.

Hovet lägger ut vad som verkar vara hemmagjorda filmsnuttar på sin hemsida. Den ena mer pinsam än den andra och senast ut i raden av pinsamheter är filmen om prinsessan Madeleines förlovning. Jag vet inte om man vill försöka sig på någon typ av folklighet. Kanske vill de verka moderna. Men då borde de nog konsultera någon som kan det där med film...

Mest pinsam i veckan måtte ändå Anna Wahlgren vara.
Hennes dotter Felicia gav ut en bok om sin uppväxt. Det var en allt annat än smickrande bild av hela Sveriges uppfostringsguru (ja, min mamma fick rätt i sina antaganden...) vilket förstås måste kännas jobbigt. Hela den image som hon byggt upp kring sig, sina barn och sitt författande hamnade i en helt annan dager. Diskussionerna gick höga; vad var sant och inte? Ingen som vet, men Felicias beskrivning är ändå den bild hon har av sin uppväxt. Mammans bild är förstås en helt annan och hon tycker antagligen att hon har närt en orm vid sin barm, som det så vackert heter. Men att, på sitt eget förlag dessutom (det var väl inget annat förlag som nappade, kanske?), gå till motangrepp mot sin dotter var väl ändå höjden av smaklöshet.
Vem vet, boken kanske blir en kioskvältare.
Klirr i kassan.
Skit samma vem som kommer i kläm liksom, om det så är ens egna barn.
Hjälp.










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Om mig

Mitt foto
Frilansare med ett förflutet inom marknadsföring och information. Skriver yrkesmässigt mest om hundar, men vädrar gärna mina åsikter om aktuella händelser i bloggform.