Välkommen!

En blogg om livets sorger, bekymmer och förtretligheter.

tisdag 10 april 2018

Staten och kapitalet

Lindström har skön humor
Nej då, jag har inte blivit punkare eller något sånt. Jag har bara funderat ett tag nu över hur staten, statliga myndigheter och statligt ägda företag beter sig mot den lilla människan.

Ta det här med Vattenfall till exempel. Elmarknaden sägs vara avreglerad. Man kan välja varifrån man vill köpa sin el. Jodå tack så mycket det kan vi. Däremot kan vi inte välja bort Vattenfall. De ser till att den el jag väljer kommer dit den ska. Den senaste fakturan var på 1 751 kronor och 40 öre för februari och mars månad. Det är en ganska rejäl prishöjning om man jämför med samma period förra året. Då slutade kalaset på 861 spänn. Abonnemanget kostar samma, liksom överföringen. Det som har tillkommit är ”energiskatt”. Den skatten kostar mer per kWh än själva överföringen. Den kostar dessutom mer än själva elen! OCH – ovanpå energiskatten läggs 25 % moms. Klassiskt S-trick. Lägg skatt på skatt på skatt på skatt…

Helst beskattar man sånt som folk inte kan välja bort. Det är väl bara en tidsfråga innan fastighetsskatten återinförs. Och gåvoskatten och arvsskatten. Inkomstskatten har man ju redan höjt, men det vill ju Anderssonskan inte erkänna. O nej, S har inte alls höjt inkomstskatten. De har ”bara” sänkt brytgränsen för när folk ska betala statlig skatt.
Potejto potato, säger jag bara.
Summan av kardemumman är att folk har fått mindre i plånkan de senaste åren. Fråga vilken brandman, polis eller sjuksköterska som helst.

En annan sak som förvånar mig högeligen är sjöräddningen. Gör just nu ett jobb som fått mig att grotta en del i hur det funkar. Sjöräddningssällskapet gör ungefär 80 % av all sjöräddning i Sverige. Utan att få en enda spänn av staten. All deras verksamhet bekostas av medlemsavgifter, gåvor och donationer! Samtidigt som de jobbar på uppdrag av statliga Sjöfartsverket!
Ungefär som med Tullens hundar. De är alla gåvor från olika organisationer.
Undrar bara, hur fasen kan statliga myndigheter förlita sig på ideella insatser? I synnerhet när det gäller livräddande verksamheter. Helt sjukt faktiskt. De drygt 2 000 sjöräddarna ska vara på plats inom 15 minuter och har ständig jour. Snacka om hjältar!

Men den märkligaste soppan just nu måste väl ändå vara Svenska Akademien. Snille och smak. Pyttsan. Ledamöterna faller från sina höga hästar, den ena efter den andra. Det är debattartiklar i snart sagt varenda tidning där herrarna och damerna, som alla har tystnadsplikt, ondgör sig över allt och inget. Det verkar pågå någon slags tävling i vem som kan kasta mest skit omkring sig. Senast i raden av lipsillar är Horace Engdahl (alltså, i den engelskspråkiga delen av världen måtte hans förnamn orsaka ganska många skrattsalvor, eller åtminstone några höjda ögonbryn). I går var det Sture Allén, idag ”mr whore-ass” J som höjer sina egon till skyarna. Sen undrar jag varför Expressen alltid ringer till Leif GW Persson numera. Han verkar ha övertagit Anders Björks roll som allvetande skräphög; uttalar sig om allt och alla.

Och när det stormar som värst kallar man in akademiens högste beskyddare, kungen själv. Var det någon mer än jag som undrade varför han såg så jätteglad ut i går kväll när han intervjuades? Att han svamlade floskler och inte visste riktigt vad han skulle svara var inte så konstigt, men det breda leendet. Warum? Liksom.

I den lilla världen är jag just nu mest förbannad på miljöpartiet. Alltså. Vi köpte ny bil för några år sedan. Det var en ”miljödiesel”, skattebefriad eftersom den var ”snällare” mot miljön än de flesta andra bilar. Nu, ett par år senare, är vi plötsligt värsta miljöbovarna! Och bilen har rasat i värde på bara ett par veckor, så det är ingen idé att försöka byta den till en som just nu räknas som miljövänlig. Man vet dessutom inte hur länge det dröjer innan både elbilar och gasbilar klassas som jättefarliga. Hur påverkas miljön när batterierna från alla elbilar ska tas om hand? Vill man se det från den komiska sidan kan man lyssna på vilken miljöpartist som helst. MP-kvinnan i gårdagens nyhetssändning som sa att det antagligen beror på vädret att luften i Stockholm är bättre än på många år. Måste leta reda på Ströyers nidbild av miljöpartister. Den var rolig. Nakna människor som skuttar omkring i gröngräset och är lyckliga. 

Men mest komiska/patetiska/löjeväckande just nu är väl ändå alla politiker som är kränkta över motståndarnas propagandafilmer, trots att de själva och deras anhängare (Svenskt Näringsliv, LO osv) är lika goda kålsupare. Några ”vuxna i politiken” tror jag inte vi kan räkna med i årets valrörelse. Debatten kan till och med sjunka till Trump-nivå om det vill sig illa.

Hemska tanke!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Om mig

Mitt foto
Frilansare med ett förflutet inom marknadsföring och information. Skriver yrkesmässigt mest om hundar, men vädrar gärna mina åsikter om aktuella händelser i bloggform.