Välkommen!

En blogg om livets sorger, bekymmer och förtretligheter.

onsdag 17 augusti 2016

Ordstäv och ordbajs

Fick blodad tand, men har inget med ordstävet att göra.
Vissa ordstäv och idiomatiska uttryck är svåra att hitta någon bra förklaring till. ”Få blodad tand” (dvs bli inspirerad av att ägna sig mer åt något) har sin bakgrund i att björnen, som är vegetarian, när den får smaka kött första gången inte längre vill äta bär och buskar utan vill ha mer blodfyllt käk.

Som ett brev på posten” får man nog skippa. Det betyder ju ”komma säkert och oundvikligt” och det kan man knappast beskylla Postnord för att leva upp till. Men alltså. Deras hemsida. Kollar man porto för ett lite tyngre vanligt brev till Japan. Enligt prislistan på hemsidan kostar det 160 kronor! Plus 13 kronor om det är tjockare än tre centimeter. Sen går man till postombudet och får reda på att om man köper den blå vadderade påsen kostar hela kalaset bara 85 spänn. Inklusive påsen. Tur att de har landets bästa personal här i Solna. (Fast det tycker kanske inte den danska ägaren?)

Vatten på kvarnen får man lite då och då. Ibland är det skönt att tänka ”vad var det jag sa” (jag säger det aldrig högt, det är så himla irriterande för omgivningen) men ibland är det bara sorgligt att konstatera att man haft rätt om en sak, en händelse eller en person. När man, utan förvarning, får bekräftat att en människa är en patetisk liten skit med enorm hybris kan man å ena sidan känna lättnad att slippa ha mer med personen att göra. Å andra sidan kan man känna att det är ledsamt att denna självutnämnda saliggörare kan leva vidare i villfarelsen om sin egen förträfflighet. Ungefär som i House of cards. Jag tröttnade nånstans där efter att han blivit president. Det ger mig bara magknip med människor som kommer undan mer precis hur mycket skit som helst. Även om det bara är på film.



Apropå film förresten. ”Sommarstugemordet” (bock i kanten på den svenskan, va?) ser ut att bli uppklarat. Hela storyn överträffar vilken komplicerad fiktion som helst. Den misstänkta mördaren är dotter till den mördade mannen och den nästan ihjälslagna kvinnan. Hon är 41 år och har drivit hem för ensamkommande barn under några år. En verksamhet hon fick stänga eftersom hon inte hade tillstånd att bedriva verksamheten. Under de här åren sägs hon ha spelat in porrfilm med några av de ensamkommande. Dessutom dog hennes man förra året under mystiska omständigheter, just efter att någon tecknat en livförsäkring med 41-åringen som förmånstagare. Försäkringsbolaget har dock inte betalat ut försäkringen eftersom den inte var giltig. (Man måste teckna en livförsäkring själv, nån annan kan inte göra det. Såklart.)  Den 18-åring som greps tillsammans med kvinnan i går på Arlanda, just som de skulle resa till Thailand, sägs vara kvinnans sambo och asylsökande från Afghanistan.
Vågar nästan betta på att det blir film av den härvan. Någon som sätter emot?

Och nu lovar regeringen hårdare straff för bilbränder. Man säger att det ska stoppa bilbränderna, som i år är ovanligt många och spridda. Men då gäller det väl att man får tag på som tänder på? Va?
Ett slag i luften.
Det verkar vara det enda den här regeringen åstadkommer.
Luftpastejer.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Om mig

Mitt foto
Frilansare med ett förflutet inom marknadsföring och information. Skriver yrkesmässigt mest om hundar, men vädrar gärna mina åsikter om aktuella händelser i bloggform.