Välkommen!

En blogg om livets sorger, bekymmer och förtretligheter.

torsdag 11 februari 2016

Moral
Jag skrev i går om att ta ansvar för det man gör. Eller inte gör. Vilket som. Det har väl en del med ens uppfostran att göra, kan jag tänka. Vilken moral man blivit fostrad i. Man gör rätt för sig. Är ordentlig. Kan skilja mellan ditt och mitt, rätt och fel och så vidare. Känner att man kan vara väldigt tacksam över att ha växt upp i en trygg miljö, även om jag så här i efterhand kan tycka att det var lite för mycket av ”det är bara att bita ihop” (det är sånt som gör att försäljningen av bettskenor går bra) och ”låt dom inte se att du är ledsen” och ”upp och hoppa bara, det går snart över”. Dåtidens barnuppfostran hade sina sidor. Det har väl nutidens också.

I Malmö har man fått panik efter att ett par föräldrar anmält en förskola till Skolinspektionen. Deras lille knodd blev så himskans rädd av att se en Alfons Åberg-film att han/hon fick sömnproblem. Och vips har Malmö förbjudit all visning av Alfons-filmer tills vidare. Det var bland det dummaste jag har hört på länge. Arma unge som ska invaggas i tron att hela livet är som en enda glad operett? Slår man någon får man svårt att sova och ont i magen. Är inte det väldigt bra att lära sig tidigt i livet? Gör man fel får det konsekvenser. Inte så trevliga konsekvenser. Gör man något bra får det också konsekvenser. Avsevärt mycket trevligare konsekvenser. Men nehej då. Den här ungen skulle skyddas från sådana hemskheter. Dessvärre är väl inte föräldrarna ensamma om den inställningen. De lär inte läsa Bröderna Lejonhjärta eller Flickan med svavelstickorna heller.

Och snacka om dubbelmoral i Malmö. Om man nu är så himla mån om barnen kanske man inte ska placera asylsökande minderåriga flickor tillsammans med den vuxne man de är gifta med. Bara under november-december förra året kom sexton minderåriga flickor till Malmö. Alla uppgav att de var gifta. Och alla skickades iväg till Migrationsverkets boenden tillsammans med sina män, i stället för att placeras på ett HVB-hem. Är inte det lite att legitimera barnäktenskap?

I Edsbergs skola i Sollentuna har det varit knivslagsmål och en kille är tydligen allvarligt skadad. Nån snubbe kom till skolan med kniv eller machete i en påse och bara gav sig på en elev. Skolan är en 7-9 skola, alltså för barn mellan 13 och 15 år. Hemskt. Och på Flashback är spekulationerna i full gång. Sorglig läsning.

Charlotte Perelli petades som programledare för Melodifestivalen eftersom hon just nu gör reklam i tv. Undrar hur mycket Comviq har betalat för det? Jag menar att hon petades gav ju företaget oerhört mycket uppmärksamhet. Motsvarande medieutrymme hade kostat miljoner att köpa. Och i redaktionell text dessutom. Mycket listigt. Nu ska Perelli hämnas säger hon. Barnsligt. Att sedan reglerna rimmar illa med att SVT tar betalt av alla som vill göra program som ska visas i ettan och tvåan är en annan femma.

Och nyss hände nåt märkligt. Någon från Skandia ringde och ville höra vad jag tycker om deras produkter. (Fast det tror jag inte att de vill, de rålurade mig in i en helt värdelös pensionsförsäkring för några år sedan.) Men. När de fick reda på att jag är frilansjournalist så var jag plötsligt inte intressant. ”Då faller du ur målgruppen direkt.” Så pass. De vill väl inte att deras undersökning ska bli känd för allmänheten.

Idag sänkte Riksbanken reporäntan. Igen. Jag fattar inte. Å ena sidan vill man inte att svensken ska låna så mycket pengar. Och å andra sidan sänker man räntorna. Till och med jag som är usel på matte fattar att det där rimmar illa.

Och regeringen ska sätta sig med allianspartierna och prata bostadspolitik. Skön inställning hon har Andersson att redan innan man börjat förhandlingarna klargöra allt hon INTE tänker gå med på. Osmart. Alltså, om nu reavinstskatten gör att folk inte flyttar vore det väl bra att avskaffa den? Eller sänka den? Var den inte stafflad för en massa år sedan? Ju längre man ägt en bostad desto lägre skatt? För att inte folk skulle spekulera i fastigheter. Och om man sedan tar bort ränteavdragen så kanske man kan ta igen på gungorna vad man förlorar på karusellen? Men det är väl alldeles för enkel matematik för snillena i regeringen.

Doktor Macchiarini har börjat få det hett om öronen. Hans moral – eller brist på? - ifrågasätts nu från flera håll. Känns befogat. Men varför kallar kvällspressen honom för ”kändiskirurgen”?1 kommentar:

  1. Haha, fattar inte alla dessa som ska förbjuda en massa grejer bara för att EN person fick problem. Som antagligen inte ens hade med boken att göra i det här fallet. Såna förbud skadar alla andra mycket mer än det hjälper den enda personen som skulle "skyddas".

    SvaraRadera

Bloggintresserade

Om mig

Mitt foto
Frilansare med ett förflutet inom marknadsföring och information. Skriver yrkesmässigt mest om hundar, men vädrar gärna mina åsikter om aktuella händelser i bloggform.