Välkommen!

En blogg om livets sorger, bekymmer och förtretligheter.

onsdag 19 juni 2013

Ja vi är dina vänner nu...

Midsommarafton på den gamla goda tiden


Gamarna i Djungelboken. Kan man annat än älska dem? Humorn gick väl inte hem till 100% när man var 10 år, men desto roligare är det nu när man uppfattar ironin och de dubbla budskapen. Det gäller förresten för hela filmen.
Ja, jag ska lära’n allt jag kan, sa Baloo.
Tja, det går väl ganska fort, kontrade Bagheera.

Gamarna ville bli vänner med Mowgli. ”Vi tycker mycket bra om alla djur som smakar gott” sjunger de. En vänskap väl värd att överväga ett säkerhetsvarv innan man tackar ja till, kanske. Hade det varit i nutid hade Mowgli nappat direkt. Han hade förmodligen tillhört den generation som tävlar om vem som har flest vänner på Facebook. Sånt stressar dagens ungdomar, varnar forskare, liksom det stressar att inte få tillräckligt många ”likes” på något man lägger ut. Kan tänka det.

Har upptäckt några generaltabbar sedan Fejan gjordes om. Plötsligt är alla ens inlägg offentliga. Det var ju inte bra. Eftersom jag är petnoga med vilka vänförfrågningar jag accepterar är jag inte lika petnoga med vad jag skriver eller vilka bilder jag lägger ut. Allt i tron att det bara är mina väl utvalda vänner som kan se dem. Nu har jag återställt ordningen både för gamla och kommande inlägg. Puh!

Men allt kan man inte styra över. Kanske är det som E sa häromdan, läge att sluta fejsbooka. Det är inte lika roligt längre. Så sant. Får ta mig en funderare på det under semestern.

Semester ja. Hur det går för alla midsommarfirare som ska till Södertälje återstår att se. Bussförarna strejkar vid en för dem alldeles ypperlig tidpunkt. Synd bara att så många ska drabbas av deras lönediskussioner. Tror inte att en enda bussresenär känner några större sympatier just nu.

Minimal sympati tror jag också folk kände för Madeleine som bötfälldes för att ha kört i bussfilen. För oss vanliga dödliga kostar det tusen spänn. För bilar som tillhör hovstaten kostar det ingenting. Men det förutsätter att man kör i bussfilen vid t ex ett statsbesök. Nu var det ju inte riktigt det det var frågan om i Maddes fall, men eftersom hon inte hade förstått vad tillståndet innebar så strök man böterna. Nån annan som lyckats komma undan med den ursäkten? Någon?

Felix Herngren är det inte heller synd om. Han lånade nästan åtta miljoner från ett av sina bolag och kunde göra ränteavdrag på några hundratusen i flera år. Nu får han smäll på fingrarna. Skattesmäll. Och ska betala tillbaka 6,1 miljoner. Det har han nog råd med.

Resande från 160 länder har rankat världens 20 bästa flygbolag. Bara tre europeiska bolag finns med på listan. Nej, SAS är inte ett av dem. De har inte tillräckligt många vänner. Inte ens på Facebook…

Petter Nordhug ska börja nätdejta efter VM i Falun, säger han till Expressen. Ska han lyckas får han nog lägga band på kaxigheten. Eller dejta under ett alias. Med hans approach är det inte så konstigt att han är ensam.

Serena Williams har gjort uttalanden om en uppmärksammad våldtäkt i USA. Hon anser att den 16-åriga flickan ”inte borde ha försatt sig i den situationen”. Inte alla indianerna i kanoten, kan man säga om den kommentaren. Eller hon kanske bara har otur när hon tänker?

Dessvärre finns det folk i beslutsfattande positioner som tänker ungefär likadant over there. Djupt religiösa högt uppsatta politiker som menar att om Gud nu skapade våldtäkten så borde det finnas något positivt med det. Och att om en tjej blivit gravid efter en våldtäkt är inte det skäl nog för en abort. Det har man kommit fram till genom att läsa Bibeln. Maria gav nog inte sitt samtycke till att ängeln Gabriel bebådade henne och om våldtäkt hade varit godkänt skäl för abort så hade aldrig Jesus fötts.
Jo det är sant.
Skrämmande sant.
Dessvärre har de här tomtarna alldeles för många vänner. Som röstar på dem, dessutom.

Och lagom till helgen går förstås tidningarna ut med en massa goda råd om hur man ska bete sig för att inte gå upp i vikt. Kan man gissa att det nästa vecka blir lika många tips om hur man ska bli av med sina extrakilon? Eftersom ingen ändå lyssnat på veckans tips.

Midsommaren är ytterligare en helg som bytt skepnad genom åren. Från månghövdad släktfest med stång, lekar och en gigantisk jordgubbstårta till en lite enklare variant. Vilken lycka att ha fått uppleva somrar som var ungefär som en korsning mellan Emil i Lönneberga och Alla vi barn i Bullerbyn. Sova på höskullen, valla kor, rida barbacka, hämta nyvärpta ägg, cykla på pic-nic, meta aborre, åka och bada med en hel drös kusiner… Vilken otrolig trygghet att ha allt detta i bagaget. Att ha haft allt det gör att man inte lika hysteriskt håller fast vid det gamla utan kan finna glädje i ett mer nedtonat firande med de närmaste. Förändring är inte alltid av ondo.
Ingenting är för alltid.
Och kvalitet går faktiskt före kvantitet.
Det kommer vänjägarna på FB också att fatta nån dag.



1 kommentar:

  1. Bra text. Men det är ju inte en allmän hållning att våldtäckt skulle vara ok. Möjligen kan man säga att inget barn är värdelöst, hur det nu än kommit till.

    Maria var helt riktigt någonstans mellan 13-15 år. Det var den vanliga giftasåldern i en tid då medellivslängden sällan övergick 40 år. Enligt Bibeln blev Maria med barn utan Josefs inblandning. Men hon sa ja när Gabriel presenterade uppgiften.
    Sen kan ju var och en ha sina fundringar kring vad som hände och hur vi ska förhålla oss till det som skett i en tid som inte är vår.

    SvaraRadera

Bloggintresserade

Om mig

Mitt foto
Frilansare med ett förflutet inom marknadsföring och information. Skriver yrkesmässigt mest om hundar, men vädrar gärna mina åsikter om aktuella händelser i bloggform.